Utrecht

IVN heeft in Utrecht in 2016 als eerste regio samen met de provincie een Meerjarenplan opgesteld, dat al meteen in gang is gezet. De plannen en pijlers vormen houvast voor de komende vier jaar. Daarnaast werden er weer nieuwe natuurgidsen opgeleid en voerden zes gemeenten onder de noemer Groen doet goed tientallen activiteiten uit, van voedsel zoeken in het bos, tot hutten bouwen en natuurgymlessen.

50 dingen je die voor je twaalfde gedaan moet hebben

Wat zijn dé 50 dingen die je in de provincie Utrecht voor je twaalfde gedaan moet hebben? Ongeveer 180 kinderen uit de provincie Utrecht zijn in 2016 op zoek gegaan naar de 50 dingen die zij het leukste vinden om in de natuur bij hen in de buurt te doen.

De kinderen van vier BSO’s en een school testten 2 tot 6 activiteiten: van hutten bouwen tot van een heuvel afrollen en van een natuurschilderij maken tot broodjes bakken boven een kampvuur. Vooraf kregen de kinderen een workshop filmen waarmee ze leerden hoe je jezelf of elkaar kunt filmen tijdens de activiteit.

Met deze filmpjes deden de kinderen mee met een filmwedstrijd. Op 23 november was het eindevenement in het Provinciehuis in Utrecht waar de prijzen van de filmwedstrijd werden uitgereikt. De nieuwe 50 dingenlijst, samengesteld door alle deelnemende kinderen, werd gepresenteerd. Het allerleukst vinden de kinderen: hutten bouwen, broodjes bakken boven eigen vuur en een pijl en boog maken.

50 dingen je die voor je twaalfde gedaan moet hebben

Nieuwe cursus Gastheer van het Landschap

Tijdens de cursus ‘Gastheer van het Landschap’ hebben recreatieondernemers zich in het najaar van 2016 verdiept in de ontstaansgeschiedenis, de cultuurhistorie en de natuur van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De 17 kersverse Gastheren- en vrouwen kunnen hun gasten vanaf nu alles vertellen over het bijzondere landschap.

Eigenaren van hotels, campings en b&b’s tot de schaapsherder van Heuvelrug deden mee. De cursuslocatie heeft gerouleerd onder de verschillende deelnemers. Dit was ook een mooie gelegenheid om een kijkje bij elkaar in de keuken te nemen, ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen.

Voor deze cursus is er een nieuwe cursusmap ontwikkeld met achtergronden over de Heuvelrug en leuke weetjes voor de gasten. Theorie gecombineerd met excursies en (huiswerk)opdrachten zorgden voor een afwisselend programma en een duurzame kennisoverdracht.

Nieuwe cursus Gastheer van het Landschap

EneryExploreLab

280 scholieren van drie middelbare scholen uit de provincie Utrecht hebben zich in 2015 en 2016 beziggehouden met een boeiend duurzaamheidsvraagstuk. Zij adviseerden de Van der Hoevenkliniek op het gebied van duurzame toepassingen voor platte daken, energiebesparende maatregelen en afvalbeheersing. Vanwege een samenwerking tussen IVN en Technasia midden-Nederland deden leerlingen van ‘t Hooge Landt uit Amersfoort, het Gerrit Rietveld College uit Utrecht en het Niftarlake College uit Maarssen op school onderzoek naar de beste duurzame toepassingen en ontwierpen deze op kleine schaal. In januari 2016 werd een selectie van de meest kansrijke ideeën gepresenteerd op het provinciehuis in Utrecht. Door een deskundige jury werden de beste adviezen beloond.

Met het project EneryExploreLab verbindt IVN het onderwijs met het bedrijfsleven en de maatschappij door scholieren advies te laten uitbrengen over actuele duurzaamheidsvraagstukken. Zo komen scholieren op jonge leeftijd al in contact met het bedrijfsleven.

EneryExploreLab