Jongeren

Jongeren willen de natuur in, dat bewijzen onze projecten in 2018. Jeugd tussen de 12 en 30 jaar is veel bezig met thema's als klimaatverandering en biodiversiteit. Ze geven om een gezonde wereld en steken daar graag de handen uit de mouwen voor. Ze zíjn niet alleen de toekomst, maar creëren hem ook. 

Infographic jongeren JV 2018

WoesteLand

Met WoesteLand komen jongeren op de mooiste plekjes van Nederland en daarbuiten. Voor jongeren van 12 tot 15 jaar en voor jongeren van 16 tot 30 jaar worden werkdagen, weekenden en weken in de natuur georganiseerd. Er worden steeds andere natuurgebieden in Nederland bezocht. Jongeren helpen bijvoorbeeld de lokale natuurbeheerder (zoals een boswachter van Staatsbosbeheer) met natuuronderhoud dat nodig is in het bos of Nationaal Park. Ook worden excursies met uiteenlopende thema’s als zwerfafval, biodiversiteit en water gehouden. In 2018 vonden er elf activiteiten plaats waar in totaal 170 jongeren aan mee deden. De activiteiten vonden onder andere plaats in het Zwanenwater in Noord-Holland, Schiermonnikoog, Kootwijk en Friesland. 

Een ander onderdeel van het project WoesteLand is de WoesteLand Academie. Deze academie leert anderen hoe ze natuureducatie voor jongeren aantrekkelijk in kunnen richten. In 2018 werden er negen WoesteLand Academie-activiteiten gehouden voor totaal 150 deelnemers.

Jongeren Advies Bureau

Het IVN Jongeren Adviesbureau bereikte in 2018 bijna 3100 jongeren, van vmbo tot en met mbo. Met het IVN Jongeren Adviesbureau zoeken jongeren in de rol van adviseur oplossingen voor actuele, lokale vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid. Zo zijn jongeren betrokken bij hun eigen leefomgeving. Daarnaast kan de frisse en onbevangen blik van jongeren bestaande denkpatronen binnen organisaties doorbreken.

Accepteer cookies

Eind 2018 hebben ongeveer 300 leerlingen van drie middelbare scholen in Den Haag, Leiden en Middelharnis op uitnodiging van de provincie Zuid-Holland nagedacht over de opdracht: ‘Bedenk een natuurbeleefproduct voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar.’ De jongeren zijn op excursie geweest naar de Hollandse Duinen, de Slikken van Flakkee en stadspark het Leidse Hout. De eindbijeenkomst vond plaats in het provinciehuis in Den Haag, waar gedeputeerde Han Weber de ideeën van de jongeren in ontvangst nam. Onder de ideeën zat een hashtag hype, een interactieve app, een spelconcours in de natuur en een openlucht bioscoop.

Ook gingen ruim 50 leerlingen aan de slag als adviseur voor Nationaal Park de Groote Peel om de thema’s natuur en gezondheid aan elkaar te verbinden. Al jaren worstelen de stakeholders binnen het Nationaal Park met de vraag hoe zij hun activiteiten voor jongeren meer rondom het thema gezondheid, een regio-speerpunt, kunnen inrichten. De onderzoeksvraag luidde: “Op welke manier kunnen wij ervoor zorgen dat jongeren zich bewust worden van de positieve effecten van de natuur op hun gezondheid?” Het winnende idee was een combinatie van de geschiedenis van het gebied en gezond voedsel in de vorm van een picknickmand met alleen maar gezonde en lokale producten die in Jongeren Advies Bureauhet park gekocht kan worden. Alle leerlingen brachten een bezoek aan het Nationaal Park, spraken met experts en presenteerden hun ideeën voor een vakjury. Deze uitkomst heeft geleid tot een nieuwe opdracht Jongeren Adviesbureau.  

Junior Rangers

Junior Rangers zijn jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar die geregeld met elkaar op pad gaan in het natuurgebied waar ze dichtbij wonen. In 2018 waren er in 7 Nationale Parken actieve Junior Rangers groepen die gemiddeld 10 keer per jaar bij elkaar kwamen en een zomerkamp organiseerden in hun eigen gebied. Ook hielpen Junior Rangers bij verschillende evenementen waarbij ze natuuractiviteiten begeleidden voor bijvoorbeeld jonge kinderen. In twee Nationale Parken werden voorbereidingen getroffen om in 2019 van start te gaan met een groep Junior Rangers. 

Om jongeren in heel Europa meer de natuur te laten beleven, stelden Europese jongeren, waaronder drie Junior Rangers van IVN, het Europarc Jongeren manifest op dat ze op 13 december overhandigden aan minister Carola Schouten in Den Haag. Het manifest is geschreven door jongeren uit heel Europa en vormt een bron van ideeën en inspiratie voor beleidsmakers in beschermde natuurgebieden en plattelandsgemeenschappen om de betrokkenheid van jongeren te waarborgen. Het manifest is een eerste stap in de strategie om jongeren structureel te betrekken bij de Nationale Parken en andere natuurgebieden in Nederland.

Junior RangersWanneer Junior Rangers 18 worden, stromen zij door naar de Youth+. De activiteiten zijn dan meer individueel gericht en sluiten nog meer aan bij de interesses van de jongeren. In de zomer van 2018 vond het Internationale Youth+ kamp plaats georganiseerd door een aantal Nederlandse Youth-plussers. Deze 18+ Junior Rangers zijn ooit zelf begonnen als jonge natuurliefhebbers van een jaar of 11-12 en nu organiseren zij zelf de activiteiten voor hun leeftijdgenoten. Tijdens het kamp waren jongeren uit zes Europese landen aanwezig. 

De Veldhoeve

In een ontginningsboerderij gelegen naast het museumdorp Orvelte in het Drentse landschap ligt het veldwerkcentrum ‘De Veldhoeve'. Ook in 2018 zijn weer veel natuurwerkweken georganiseerd, onder andere voor mavo/havoleerlingen en (deeltijd)studenten van bijvoorbeeld pabo’s en universiteiten. Zij komen naar De Veldhoeve voor praktijklessen biologie of aardrijkskunde. Het aantal deelnemers is in 2018 gestegen naar ruim 3000. De locatie werd in totaal zo’n 80 keer afgehuurd. 

Naast studenten, weet de zakelijke markt De Veldhoeve ook steeds beter te vinden als vergader- of evenementlocatie. Jan Terlouw gaf in 2018 de gebruikelijke voorjaarlezing, daar kwamen zo’n 100 bezoekers op af. Daarnaast werden in 2018 voor het eerst diverse symposia georganiseerd door de Veldhoeve. Bijvoorbeeld het congres ‘Jong leren eten’ over voedseleducatie, speciaal voor werknemers in de kinderopvang. Het doel is om naast jongeren ook andere groepen te inspireren.

Veldhoeve OrvelteOok pakte de Veldhoeve het binnen en buitenlokaal aan in 2018. Het binnenlokaal werd compleet opgeknapt. Het buitenlokaal kreeg een restyling van een landschaparchitect met de filosofie ‘bewegen is gezond’ in het achterhoofd. Er zijn bijvoorbeeld een aantal bomen verwijderd voor meer licht. Deze bomen zijn hergebruikt als voetbaldoelen en als zitbankjes.