Buurtprojecten met weinig ruimte in de stedelijke omgeving

Heb je weinig ruimte tot je beschikking? Niet erg! Je hebt geen landgoed of grote tuin nodig om van de natuur te kunnen genieten. Hieronder lees je meer over groene balkons & verticale tuinen, boomspiegels, geveltuinen en postzegelparken

 1. Hoe start ik een groen buurtproject met weinig ruimte?
 2. Groen balkon en verticale tuin
 3. Geveltuin
 4. Boomspiegel
 5. Postzegelpark
   

1. Hoe start ik een groen buurtproject met weinig ruimte?

Natuurlijk kun je als buurt ook besluiten het groen iets verder van huis te zoeken en een stuk land verderop te adopteren. Misschien is er wel een  braakliggend terrein in de wijk om met de buurt te vergroenen! Je kunt met de buurt ook een saai schoolplein omtoveren tot een groene oase. Of maak een zogenaamd postzegelpark van een saai stukje plantsoen.

Verder lezen:

 • Weten of een braakliggend stuk grond geschikt is? Gebruik de locatiecheck!

2. Groen balkon en verticale tuin

Groen balkon

Het is niet noodzakelijk een tuin te hebben om met groen aan de slag te gaan. Dat kan ook op een balkon! Er zijn bij het tuinieren wel dingen waar je rekening mee moet houden.

Verticale tuin

Een verticale tuin is een oplossing voor kleine tuinen en balkons. Je ziet ze veel in hippe restaurants en zelfs op vliegvelden tegenwoordig. Een verticale tuin staat garant voor een mooie groene muur en het hele jaar plezier van je planten op heel weinig oppervlakte. Je kunt een verticale tuin simpel zelf maken of je kunt tegenwoordig ook kant-en-klare stapelbakken en systemen kopen bij tuincentra zoals de Intratuin. Wij proberen alle trends en ontwikkelingen over verticaal tuinieren op deze site bij te houden en op een rij te zetten.

Verder lezen:

3. Geveltuin

Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger, maar meer kan natuurlijk ook.

Geveltuinen hebben prettige bijeffecten. Zo zorgt muurbeplanting voor warmteisolatie in de winter en verkoeling in de zomer. Ook voorkomt gevelgroen dat er graffiti op muren wordt gespoten. En vooral op ooghoogte vangt gevelbeplanting veel fijnstof af.

Tips voor onderhoud

 • Let bij de aanschaf van planten op of uw geveltuin vooral in de zon of juist in de (half)schaduw ligt. Sommige bloemen bloeien alleen als ze veel zon krijgen, andere doen het juist beter in de schaduw
 • Langs een gevel blijft het vrij droog. Geef de planten daarom regelmatig water
 • Bemest uw geveltuin af en toe met natuurlijke mest en haal dode bladeren van de takken. Dit bevordert de groei
 • Snoei bessenstruiken in de winter of in het vroege voorjaar, nadat de vogels de bessen hebben opgegeten en voordat zij gaan broeden (half maart)
 • Probeer de geveltuin zoveel mogelijk zijn natuurlijke gang te laten gaan
 • Vogels houden van dichte struiken en (nuttige) insecten overwinteren tussen dode blaadjes en takken

4. Boomspiegel

Een boomspiegel is de ruimte rond de voet van een boom. In dit stukje grond mag je(bijna altijd) zonder toestemming van de gemeente planten zetten. Eenjarigen, bodembedekkers en bollen zijn hiervoor zeer geschikt. Er is een ruime keuze in plantensoorten voor boomspiegels. Een grote boomspiegel met een relatief kleine boom geeft diverse mogelijkheden voor de aanleg van een 'boomspiegel tuintje'. Maak de grond rondom de boom los met een klein harkje. Voorkom beschadiging van de boomwortels. Het is raadzaam geen grond toe te voegen. Als het toch moet, dan mag het maximaal 5 tot 10 centimeter compostaarde zijn. In sommige kwetsbare situaties, bijvoorbeeld wanneer er vaak honden toiletteren of fietsen worden gestald, is het handig om de boomspiegeltuin af te schermen met een stuk gaas. Kies bij grote schaduwrijke boomspiegels voor soorten die goed tegen schaduw kunnen.

Tips voor inrichting en onderhoud

 • Geef de boomspiegel in droge tijden water, maar overdrijf niet. Planten kunnen 'lui' worden en oppervlakkig gaan wortelen waardoor ze nog gevoeliger worden voor droogte. Als de planten na een hete dag 's avonds slap hangen kan dat geen kwaad; pas wanneer ze de volgende ochtend nog steeds slap hangen is het raadzaam om snel water te gaan geven.
 • Snoei snelle groeiers op tijd om te voorkomen dat ze gaan overhangen of bijvoorbeeld voetgangers gaan hinderen.
 • Bemest de boomspiegel af en toe met natuurlijke mest en haal dode bloemen van de takken weg. Dit bevordert de groei.
 • Ruim afgestorven plantendelen in de herfst niet rigoureus op. Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes die zich voeden met luizen, overwinteren in dode plantendelen.

Verder lezen:

5. Postzegelpark

Een postzegelpark is een klein, aantrekkelijk onderdeel van de openbare ruimte in de buurt of wijk. Door inrichting en voorzieningen nodigt het uit tot ontmoeten en activiteiten: een openlucht huis- of hobbykamer-van-de-buurt.

Een postzegelpark geeft betekenis aan een voorheen ongebruikt, verwaarloosd of verloederd gebiedje. Kenmerkend voor een goed functionerend postzegelpark is de betrokkenheid van bewoners en andere partijen uit de buurt, bij totstandkoming, inrichting en beheer.
Naast het permanente postzegelpark is ook een tijdelijke variant mogelijk als oplossing voor locaties waar plannen nog niet worden uitgevoerd.
Een derde variant is het semi-openbare postzegelparken bij een kantoor, verzorgings- of verpleeghuis, museum of winkelcentrum.

Verder lezen: