Over Grijs, Groen & Gelukkig

IVN wil met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen we door de omgeving rondom zorginstellingen te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden wil IVN ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht.

Onze dromen en ambities

Grijs, Groen & Gelukkig vergroot het welzijn van ouderen in en rond zorgcentra met natuur. Onze droom is de natuur als vast onderdeel/activiteit binnen de zorg voor onze ouderen. De komende drie jaar willen we honderd zorgcentra vergroenen en tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Door onder andere vaker gebruik te maken van de natuur in en rondom het zorgcentra en groen te integreren in de dagbestedingsactiviteiten.

Accepteer cookies

Visie

Grijs, Groen & Gelukkig wil een revolutie ontketenen binnen de ouderenzorg en laten zien dat de natuur als zorginterventie werkt. De komende drie jaar dragen we bij aan het vergroenen van 100 zorgcentra, waarmee we 10.000 ouderen in contact brengen met de natuur. Op die manier willen we hen zelf de voordelen van de natuur laten ervaren en hun welzijn verhogen. IVN heeft de ambitie om hét kennisinstituut te worden voor de zorgmarkt als het gaat om natuurbeleving in de gezondheidszorg.

Geluk zit in kleine dingen

Ouderen stimuleren om in de tuin te werken, stil te staan bij de schoonheid van natuur, natuurherinneringen van vroeger ophalen, een praatje te maken met de buren of de geur van bloeiende lavendel in de neus: het zijn van die kleine dingen die een bijdrage leveren aan het welzijn van de mens. Met een gevarieerd aanbod aan natuurbelevingsactiviteiten en door samen te werken met zorgprofessionals, mantelzorgers en omwonenden, willen we ouderen weer in contact brengen met de natuur en hun welzijn vergroten. Met een moestuin of belevingstuin voor de deur hebben cliënten en omwonenden eenvoudig toegang tot de voordelen van natuur. Groen zet aan tot beweging in de frisse buitenlucht en bevordert het sociale contact. Een echte knuffelkip op schoot of een groene wand met zuurstofrijke planten in het gebouw: wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de natuur bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn.

Koplopers als inspiratiebron

Vanaf 2016 gaat IVN een samenwerkingsverband aan met meer dan twintig zorginstellingen. Zij zullen als koploper een inspirerend voorbeeld vormen voor andere zorgcentra in een proces van vergroening. De koplopers dragen het ideale plaatje uit waar Grijs, Groen & Gelukkig voor staat en belichamen het zorgcentrum van de toekomst. Voor het vergroenen van de omgeving, zoals de aanleg van een tuin, gaan we samen op zoek naar financiers. Een professioneel team van IVN begeleidt het traject en geeft advies. Voor het uitvoeren van de activiteiten werven we vrijwilligers, die we trainen in het begeleiden van natuurbelevingsactiviteiten voor ouderen. Wetenschappelijk onderzoek zal de effectiviteit van de nieuw te ontwikkelen groene zorginterventies aantonen.

Samen staan we sterker

IVN heeft meerdere  groene zorgproducten in het portfolio die goed kunnen worden ingezet voor natuurbeleving bij ouderen, zoals de Natuurkoffer en IVN Biowalking. Met Grijs, Groen & Gelukkig willen  we deze producten naar een hoger plan tillen en komende jaren nieuwe producten ontwikkelen die het welzijn van ouderen vergroten.

Grijs, Groen & Gelukkig wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. 

Logo Nationale Postcode Loterij

 

 

 
 


Samenwerkingspartners van Grijs, Groen & Gelukkig zijn: ActiZ, NED7, Waardigheid en Trots en Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Logo ActizLogo Ned7Logo Waardigheid en TrotsLogo Min EZ InnovatieNetwerk