Stinzenplanten op Landgoed Dickninge

Het 175 hectare grote Landgoed Dickninge in De Wijk, in Engelse landschapsstijl, heeft een bewogen geschiedenis. In 1325 werd het klooster van Ruinen naar deze plek verplaatst. Vanuit hier werden de kerken in Beilen, Blijdenstein, Ruinen en Westerbork bediend.

Na 1580, waarschijnlijk als gevolg van de 80-jarige oorlog, waren de monniken verdwenen en is het klooster in 1603 opgeheven. In 1795 werd baron R.H. de Vos van Steenwijk de nieuwe eigenaar. Hij brak alle oude gebouwen af en plaatste een nieuw (het huidige) gebouw dat in 1813 werd voltooid.

Het Landgoed Dickninge staat vooral bekend om de indrukwekkende groeiplaats van de holwortel, een stinzenplant. Stinzenplanten behoren tot een bijzondere groep. Het zijn eigenlijk verwilderde planten, die niet inheems zijn. Ze hebben zich in de loop der eeuwen wel gevestigd hier, groeien, bloeien en vermeerderen zich. Zo ook de holwortel.

De term stinzenplanten komt vanuit het onderzoek dat men hierover uitvoerde in de 20e eeuw. In Friesland kwamen deze planten veelvuldig voor op landgoederen, de zogenaamde stinzen.

Op het landgoed treft men diverse zeldzame planten aan waaronder holwortel, bosanemoon, gevlekte aronskelk, sneeuwklokje en muskuskruid.

Als je meer wilt weten over stinzenplanten kom dan naar de wandelexcursie van IVN Zwolle op zondag 7 april om 14.00 uur.

Landgoed Dickninge, Schiphorsterweg bij De Wijk
Start bij de witte poort aan het eind van de oprijlaan.
De excursie duurt 1,5 tot 2 uur.

07 april 2024 - 14:00
Wanneer
zondag 07 april 2024 14:00
Waar
Landgoed Dickninge, Schiphorsterweg
40
7957 NV De Wijk
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: De excursie is gratis, maar met een vrijwillige bijdrage help je ons en de natuur! Geen contant geld bij je? Geen nood, een QR code biedt uitkomst.
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina