Cursussen en opleidingen

Wildeplantencursus. De cursus is bedoeld voor iedereen die in de natuur is geïnteresseerd en daarnaast meer wil weten over de in de vrije natuur voorkomende planten in Nederland. Men leert niet alleen de naam, maar krijgt ook informatie over de groeiplaats en de relatie van de plant met zijn omgeving. In maart 2024 start er weer een nieuwe cursus. Klik hier voor meer info en om je aan te melden.

Vogelzangcursus. De werkgroep vogelzang van IVN Zwolle organiseert ieder voorjaar de vogelzangcursus. Iedereen die interesse heeft in zangvogels en en ze graag wil leren herkennen aan hun zang is van harte welkom bij deze cursus. Met een vaste groep cursisten ga je 12 weken lang onder leiding van twee gidsen van maart tot en met mei wekelijks anderhalf uur op pad. Een vooropleiding is niet nodig. Ook kinderen vanaf acht jaar zijn van harte welkom. Helaas is inschrijven voor de cursus in 2024 niet meer mogelijk.

Online cursus libellen voor beginners. Altijd al meer willen weten over libellen, maar je weet niet goed hoe en waar je moet beginnen. Dan is deze cursus misschien iets voor jou. Je leert in vier lessen de basiskennis om zelfstandig aan de slag te gaan met deze fascinerende groep insecten. Meer informatie lees je in deze brochure. Cursus libellen voor beginners

Insectencursus. De insectenwerkgroep heeft ook plannen voor een insectencursus. Houd onze website in de gaten.

Natuurgidsenopleiding. We starten in september 2024 met de nieuwe opleiding. Vanaf maart 2024 plaatsen we meer informatie op de site.

Deze opleiding leidt op tot actief gids in de omgeving van Zwolle. Je leert met name vaardigheden als natuurgids. Gaandeweg zul je ook meer natuurkennis opdoen, maar daar zul je vooral zélf aan moeten werken.
Als je voorafgaand aan de opleiding workshops, excursies en korte natuurcursussen volgt, kom je als beginnend natuurgids beter tot je recht. Via werkgroepen van IVN-Zwolle en KNNV-Zwolle worden verschillende leerzame activiteiten aangeboden over o.a. vogels, planten, paddenstoelen en insecten. Kijk daarvoor op de betreffende sites.
Voor meer informatie over de natuurgidsenopleiding kunt u terecht op de website van IVN Nederland.

Natuur Jeugdbegleider Opleidingen. Actief natuur beleven met en voor kinderen.
Deze cursus is bedoeld voor pedagogisch medewerkers van kinderopvang en BSO.
Buiten zijn en de natuur beleven is goed voor kinderen. Het stimuleert bewegen, het vergemakkelijkt sociale contacten, het herstelt stress en aandacht moeheid. Het heeft een positieve invloed op de creativiteit van kinderen, op hun persoonlijke ontwikkeling en gehele gezondheid. Bovendien maakt het dat ze later als volwassenen, de natuur meer waarderen en zorgvuldiger zullen omgaan met hun leefomgeving.

IVN Zwolle kan op verzoek pedagogisch medewerkers trainen, inspireren en motiveren om actief met de kinderen de natuur te beleven en te ontdekken. Je leert hoe je zelfs in een stenige omgeving iets met natuur kunt doen. De training kan eventueel gevolgd worden door een activiteit in de groep.
Dit kan bij voorkeur op de eigen locatie zodat we meteen de mogelijkheden kunnen ontdekken. We kunnen meerdere bijeenkomsten of juist een enkele afspreken, dit geheel naar behoefte van de doelgroep.
In de afgelopen jaren hebben we cursussen gegeven aan Kinderdagverblijven, BSO’s en opleidingsinstituten voor pedagogische medewerker. Ook op ouderavonden hebben we workshops verzorgd.
In 2021 hebben we een cursus voor jeugdbegeleider in 8 bijeenkomsten afkunnen ronden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator Marlène Vaessen.

e-mailadres: njo@ivnzwolle.nl
telefoonnummer: 06-23683523