Natuurgidsenopleiding Zutphen – Deventer

Natuurgidsenopleiding Zutphen – Deventer

Zutphen 1 maart 2022

Half januari is bij IVN Zutphen en IVN Deventer de natuurgidsenopleiding (NGO) gestart. In anderhalf jaar leren 25 cursisten (bijna) alles over de natuur, én over hoe ze anderen enthousiast kunnen maken en kunnen leren over de natuur. Drie cursisten houden ons op de hoogte. 

Iedereen kan kijken

Lisette Eindhoven, 16 februari 2022

Een van de eerste opdrachten van onze opleiding is het vinden van een vierkante meter in de buurt, waar we moeten gaan observeren. Het is de bedoeling dat ik daar elke week even ga kijken wat er gebeurt.

Ik heb een plekje gekozen aan een vijver, met riet en een mooie grote boom. Brandnetels en molshopen zijn er ook. Ik ben graag buiten, en in vakanties gaan we met fiets en tentje op pad, maar behalve de brandnetels en de molshopen heb ik nog geen idee wat ik ga zien op mijn m2. Gelukkig heb ik een partner die iets meer van plantjes en beestjes weet en hij kon me alvast vertellen dat de boom een zwarte els is. Ik zoek van alles uit over de zwarte els en ontdek onder meer dat die graag aan of zelfs in het water staat. Nou, dat klopt. Ik ben er ook maar even bij gaan zitten, wat zie ik nog meer? Ik ontdek zaadjes op de grond en ik raap een gevallen takje met elzenproppen op. Thuis pluis ik een prop uit. Er komen zaadjes uit.

Voor de tweede (zoom)les half februari moet elke cursist een bloeiende elzentak meebrengen. Ik raak helemaal in paniek, mijn els heeft alleen propjes (uitgebloeide vrouwelijke bloeiwijze, heb ik inmiddels ontdekt) en heeft bij lange na nog geen bloeiende (mannelijke lange) katjes. Bloeiende hazelaars – die ken ik toevallig, want er staat er een in onze tuin – zie ik volop, maar bloeiende elzen? Samen met mijn partner ga ik op zoek. We wonen vlak bij de grote vijver in de buurt van de Kaardebol, dus als er bloeiende elzen zijn, dan moeten ze daar staan. En inderdaad, ze vallen best op, de boom of struik heeft zowel propjes als lange katjes, én bloemetjes. En wat heerlijk dat ik in die zoomles nog veel meer te weten kom over de els, want als iemand mij iets vertelt en ik heb het tegelijkertijd in mijn handen, dan onthoud ik het beter. En sinds die les zie ik overal bloeiende elzen! (Toch?)

En wat natuurlijk ook heel leuk is, iederéén kan kijken. Gewoon, in je eigen achtertuin een vierkante meter afschermen waar je niets mee doet. Niet snoeien, de blaadjes laten liggen en genieten van de plantjes en de beestjes op en onder de grond en van de overvliegende vogels. 

vierkante meter

Deel deze pagina