Waterdiertjes op Open Dag De Kaardebol

Waterdiertjes op Open Dag De Kaardebol

Zutphen 15 september 2022

Op de Open Dag (19 augustus) van duurzaamheidscentrum De Kaardebol organiseerde IVN waterdiertjesonderzoek in de Onderlaatse Laak. De belangstelling was enorm, de vangst viel wat tegen.

IVN Zutphen organiseerde samen met de Werkgroep Jonge Vogelaars van de Vogelwerkgroep Zutphen een paar aantrekkelijke activiteiten voor kinderen van 4 tot 12.

IVN deed waterdiertjesonderzoek in de Onderlaatse Laak en de Jonge Vogelaars pluisden braakballen uit. Om het de gezinnen makkelijk te maken, plaatsten we onze kramen vlak bij elkaar.

stand van IVN KaardebolDe schepnetten, bakjes en zoekkaarten lagen nog maar net klaar of de eerste gezinnen doken er al op: ‘ja, wij willen waterdiertjes vangen’, en vanaf dat moment waren we (Hetty, Vincent, Helga en ik) met zijn allen van 11 tot half 5 in de weer met (groot-)ouders en kinderen, druk bezig met een geschikte plek langs de dichtbegroeide oever van de laak te vinden om de schepnetten uit te werpen.
Om wat ruimte te maken moesten hier en daar wat brandnetels, bramen en ai, wat zonde, ook kattenstaarten onder het mes (snoeischaar). De vangst viel wat tegen. Rode watermijten, kronkelwormpjes en anderhalve rivierkreeft, dat was alles. Ook al lagen sommige moeders languit op de brug met een netje om te proberen een vlugge minivis te vangen. Ze zagen namelijk hele scholen van die visjes heen en weer zwemmen.

Extra leuk was dat we ook een bak water met salamandertjes en posthoornslakken uit de vijver van Loek Gorris tentoon konden stellen op de kraam.

Jouck Iedema, IVN Zutphen Werkgroep Jeugd

Deel deze pagina