eitjes van de sleedoornpage Vlinders

Op zoek naar de zeldzame sleedoornpage in de winter

Midden in de winter is er niet veel te beleven op dagvlindergebied. Sommige vlinders zitten weggekropen en de meeste soorten zijn ei, rups of pop. Een zeer zeldzame vlinder die je juist nu kan vinden is de sleedoornpage. De vlinder zelf is er niet, maar de eitjes wel!

Sleedoornpage op witte sleedoornbloemen
Sleedoornpage, Vlinderstichting

Al jarenlang gaan vlinderliefhebbers in de winter op pad om eitjes van sleedoornpage te vinden. Dat doen ze door de belangrijkste waardplant sleedoorn goed af te zoeken. De eitjes zijn klein, zo’n 1,5 mm. Het is een wit, afgeplat bolletje en zit vaak in de oksel van een takje of van een doorn. De eitjes blijven daar de hele winter zitten en de rupsjes komen pas uit als, na de witte bloei in het vroege voorjaar, in april het jonge groene blad van de sleedoorn tevoorschijn komt. De rupsen eten een aantal maanden van dat blad en verpoppen eind juni/begin juli in de strooisellaag onder de struik. De sleedoornpage vliegt in augustus en september.

Sleedoorn staat overal in Nederland, maar de sleedoornpage is een zeldzame soort die maar weinig voorkomt. Hij is vooral gebonden aan overgangssituaties tussen zand en klei of veen. Zo is hij o.a. aanwezig in de overgang van Veluwe naar de IJssel.

Bekijk het filmpje van Vroege Vogels

Ontdek meer over

Deel deze pagina