Verslag van 7 april Workshop Een levende tuin maak je zelf

Zeewolde 8 april 2024

Op zondag 7 april stond de Roode Schuur in het teken van de workshop Een levende tuin maak je zelf. De groep deelnemers was klein maar het enthousiasme na afloop was groot. Deelnemers leerden principes waarmee je het leven in je tuin in brede zin kunt helpen. Maar ook hoe je afzonderlijke diergroepen van dienst kunt zijn door de keuzes die je maakt. Om te oefenen werden deze principes toegepast door een ontwerp te tekenen voor een standaard achtertuin. En tenslotte maakten ze een schets van de eigen tuin, waarin ze verbeteringen een plaats, gaven en planden wanneer ze die zouden willen uitvoeren.

Over welke principes hebben we het? Houdt je aan de 4 V’s, zorg voor:

  • Voedsel (bijvoorbeeld bessen voor vogels, uitgebloeide bloemen laten staan, hou de grond bedekt met bladeren en/of planten zodat allerlei diergroepen er hun kostje bij elkaar kunnen scharrelen
  • Vocht (een waterschaal, ingegraven kuip of vijver trekt veel leven aan)
  • Veiligheid (een stekelstruik waar vogels terecht kunnen als de sperwer overkomt, een trapje in de vijver of waterkuip zodat een egel de kant op kan, stapelsteentjes voor amfibieën etc.)
  • Voortplantingsmogelijkheid (planten waar vlinders hun eitjes op leggen, een dichte haag voor nestjes).

Als je zorgt voor Variatie, de 5de V heb je al veel van de eerst 4 V’s afgedekt. Zorg voor planten van verschillende hoogte, verschillende bloemvormen, een insectenhotel met allerhande verschillende

bij supermarkt of tuincentrum vaak meer kwaad doen dan goed, ook al staan er vrolijke vlindertjes en bijtjes bij afgebeeld en ook al zijn het planten waar insecten inderdaad graag komen snoepen. Een aanrader voor iedereen: https://schooltv.nl/video-item/keuringsdienst-van-waarde-in-de-klas-bijvriendelijke-planten. gaatjes en holle stengels enz.

Een eye-opener was de video “Bijvriendelijke planten” waaruit blijkt dat al die verleidelijke plantjes

Een deelnemer vervolgde het als volgt: “Ik heb hier kennis opgedaan die me zal helpen om betere en verantwoorde keuzes te maken als ik in de tuin aan de gang ga.”

Deel deze pagina