kolen
Groentetuin IVN Zeewolde
Algemeen
Kolen horen tot de kruisbloemenfamilie.
Spitskool is een snelgroeiende, vroege koolsoort. In maart voorzaaien in potjes, het is fijn, donker zaad, je ziet het bijna niet. Je moet dun zaaien, weinig zaden in een pot. Na opkomst uitdunnen, zodat je een paar plantjes per pot overhoudt. Dan moet je de plantjes goed in het licht en koel verder opkweken en nog een keer verspenen, zodat er 1 plantje per pot groeit. Dat gaat snel. In de buitenlucht afharden, niet in de zon. Het gaat erom dat je stevige plantjes krijgt en geen lange slappe witte stelen, die omvallen. Dat gebeurt als je ze te warm opkweekt
Planten
Uitplanten op rijtjes. 25 a 30 cm uit elkaar, in losse goed bemeste grond. (Ruim vooraf compost, koemestkorrels of Culterra licht onderwerken) Vochtig houden. Afdekken met insectengaas, want de koolwitjes leggen hier graag eitjes.
Als het een beetje meezit met het weer, dan heb je ongeveer begin juli een lekker spitskooltje.
Rode Kool – Kruisbloemenfamilie
Er is zomer rode kool, die losser en sneller groeit. Er is ook winter rode kool of bewaar kool. Die groeit langzamer, is heel compact en kun je bewaren om ’s winters op te eten.
Het opkweken gaat net als bij de spitskool, dus zaaien in maart in potjes en binnenshuis of in een kweekbak laten kiemen, uitdunnen, verspenen en uitplanten op rijtjes. Afstanden 40 cm. (Het worden flinke planten). Afdekken met gaas.
Andere koolsoorten
Er zijn nog meer koolsoorten: witte kool ( die kun je zo eten, maar daar kun je ook zuurkool van maken), spruitkool, rode bewaarkool, groene- of savooykool, bloemkool, palmkool, Chinese kool, koolrabi, enz. In verband met de beperkte ruimte staat op onze groentetuin spitskool en rode zomerkool.