Jaarkalender

Oktober 2017

14 oktober (zaterdag) - Schoonmaken oeverzwaluwwand
Door: Arwin
Details: We gaan de oeverzwaluwwand schoonmaken, zodat vogels de wand het komende jaar weer kunnen gebruiken.
Locatie & Tijd: Verzamelen houten brug naast Veldwijk nr. 8 Woerden om 10.00 uur (we werken tot 13.00 uur)
Aanmelden: via mail bij aa.den.boer@hetnet.nl 

22 oktober (zondag) - Vogels kijken op de Zuidpier van IJmuiden
Door: Arwin en Hette
De Zuidpier van IJmuiden steekt ongeveer drie kilometer de Noordzee in. Je kunt er bijzondere vogels zien die je vrijwel nergens anders aan de Nederlandse kust ziet. Vogels kijken op de Zuidpier is dan ook een feest voor wie graag kustvogels bekijkt.
Voor de Zuidpier ligt een stuk strand waar het vogels kijken begint. Met name het stuk strand dat tegen de pier aanligt, is interessant. In de branding foerageren drieteenstrandlopers, bonte strandlopers, bontbekplevier, zilverplevieren, rosse grutto’s en als we geluk hebben een krombekstrandloper of kleine strandloper.  Groepen meeuwen rusten uit op het stand; kraaien vechten om de overblijfselen van een krab. Soms staat er een grote of kleine burgemeester tussen.
Maar de Zuidpier staat natuurlijk vooral bekend om de zeevogels die er langs vliegen of verblijven.
Vogels kijken op de Zuidpier is gewoon een feest!

Vertrek: 09.00 vanaf de parkeerplaats bij het Brediushonk, Kievitstraat.
Kilometervergoeding per auto € 26,60 (€ 0,19 per km.)
Aanmelden: arwin.den.boer@gmail.com of 06-14303037


November 2017

1 november (woensdag) - Plantenwerkgroep
Door: Plantenwerkgroep.
Details: Werkgroepactiviteiten.
Locatie & Tijd: NME Centrum InBredius, 19.30 - 22:30 uur.

4 november (zaterdag) - Nestkasten schoonmaken Bredius
Door: Vogelkijkgroep
Locatie & tijd: NME Centrum InBredius, 10.00 - 12.00 uur

7 november (dinsdag) - Lezing Alpiene planten
Door: Ben Vermeij
Alpiene planten zijn planten die voorkomen op grotere hoogten en niet speciaal in de Alpen. De planten moeten bestand zijn tegen hoge UV straling, warme dagen en koude nachten. Daarnaast moeten zij in een korte periode van ca. 3 maanden groeien, bloeien, zaad vormen en zich voorbereiden op de volgende winterperiode.

Tijdens vakanties in de Europese Alpen heeft Ben Vermeij veel van deze planten  gezien en gefotografeerd. Op 7 november laat hij zijn opnames zien en geeft er commentaar bij. De avond wordt georganiseerd door IVN Woerden en is in het NME Centrum InBredius, Kievitstraat 42 (klein stukje park inlopen), Woerden. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. De toegang is gratis.

11 november (zaterdag) - Nestkasten schoonmaken De Kievit
Door: Vogelkijkgroep
Locatie & tijd: De Kievit, Harmelen, 10.00 - 12.00 uur

11 november (zaterdag) - Werkgroep Landschapsbeheer
We gaan weer werken op de geluidswal in het Brediuspark. Er moet weer heel wat uitgedund worden om de struik- en kruidlaag een impuls te geven. Doordat er weer licht op de bodem komt, krijgen de struiken en kruiden weer de gelegenheid om zich goed te ontwikkelen. Ook een goede zaak voor de dieren, die zich goed kunnen verschuilen en ook voedsel kunnen vinden.

Om 9.30 uur drinken we koffie in het NME Centrum InBredius, Kievitstraat 42 Woerden (klein stukje park inlopen) 10.00 uur beginnen we. Koffie/thee pauze van 12.15 uur tot 12.45 uur. We gaan dan weer door tot ca. 14.00 uur. Denk aan goede werkkleding en een helm. Mocht je die laatste niet hebben Geen probleem voor extra krachten hebben we er een klaarliggen. 
Voor verdere info: coördinator Erwin Meijer: erwinmeijer@ziggo.nl 

29 november (woensdag) - Plantenwerkgroep
Door: Plantenwerkgroep.
Details: Werkgroepactiviteiten.
Locatie & Tijd: NME Centrum InBredius, 19.30 - 22:30 uur.


December 2017

9 december (zaterdag) - Werkgroep Landschapsbeheer
Een grote serie knotwilgen moet onder handen genomen worden. De bomen staan bij de Hoeve Voorbreed, Rietveld 128 Woerden. De koffie staat om 9.30 uur klaar, zodat we om 10.00 uur aan de slag kunnen. Als de wilgen niet geknot zouden worden, dan worden de bomen te zwaar en zouden uiteen kunnen scheuren. Deze oer-Hollandse bomen verdien het om goed behandeld te worden. Zorg zelf voor je boterham, koffie/thee is er. Ook goede kleding vereist en verplicht is de helm. Wij hebben er altijd een voor je klaar liggen. Einde werkzaamheden ca. 14.00 uur.

Voor verdere info: coördinator Erwin Meijer: erwinmeijer@ziggo.nl 

16 december (zaterdag) - Werkgroep Landschapsbeheer
Er staan erg veel bomen bij de Hoeve Voorbreed (zie 9 december) en vorige week zijn ze nog niet allemaal van hun knot ontdaan. We geen dus verder waar we gebleven zijn. Koffie 9.30 uur, 10.00 uur aan het werk. Tussen de middag pauze, zelf je boterham meenemen, koffie/thee is aanwezig. Goede kleding en veiligheidshelm noodzakelijk. We zullen werken tot ca. 14.00 uur.

Voor verdere info: coördinator Erwin Meijer: erwinmeijer@ziggo.nl 
 

Januari 2018

13 januari (zaterdag) - Werkgroep Landschapsbeheer
Eerste werkdag dit jaar van onze werkgroep Landschapbeheer. Op de geluidswal in het Brediuspark staan nog veel bomen en struiken die onder handen genomen moeten worden. Kom je helpen? Om 9.30 uur koffie in het NME Centrum InBredius, Kievitstraat 42 Woerden (klein stukje park inlopen). Om 10.00 uur begint het zagen en sjouwen en tussen de middag even een pauze. Zorg zelf voor je boterham en voor de koffie/thee zorgen wij. Goede kleding is aan te raden en een veiligheidshelm is verplicht. Voor nieuwe deelnemers hebben wij er altijd wel een klaar liggen. Ongeveer 14.00 uur stoppen we.

Voor verdere info: coördinator Erwin Meijer: erwinmeijer@ziggo.nl 
 

Februari 2018

10 februari (zaterdag) - Werkgroep Landschapsbeheer
Nog één keer dit seizoen werken in het Brediuspark. Om 9.30 uur koffie in het NME Centrum InBredius, Kievitstraat 42 Woerden (klein stukje park inlopen). Nu niet op de geleuidswal, maar aan de kant van ’s-Gravensloot  moet er heel wat worden uitgedund. Ook gaan we een “bospad” maken om de wandelaar is ons mooie park het nog beter naar de zin te maken. Ook een aantal doorkijkjes zal worden gerealiseerd. Start werkzaamheden 10.00 uur, koffie/theepauze 12.15 uur en we werken tot ca. 14.00 uur. Zelf zorgen voor je boterhammetje, koffie en thee is aanwezig.
Aangeraden: Goede kleding en een veiligheidshelm is verplicht (genoeg op voorraad).

Voor verdere info: coördinator Erwin Meijer: erwinmeijer@ziggo.nl 
 

Maart 2018

10 maart (zaterdag) - Werkgroep Landschapsbeheer
De laatste werkdag dit seizoen! Nog langer doorgaan wordt erg lastig: De sapstroom van de bomen komt op gang en daardoor wordt het zagen zwaar werk. Ook willen we na vandaag de dieren weer rust gunnen.

Om 9.30 uur drinken we een kopje koffie en om 10.00 uur gaan we een groot aantal knotwilgen op Camping Batenstein knotten. (Einde van Helvoortlaan) De bomen worden te zwaar en kunnen voor de kampeerders erg lastig en gevaarlijk worden. 
Rond de middag pauze voor een boterham (zelf bij je hebben), koffie/thee is er. We werken door tot ca. 14.00 uur en dan hopen we klaar te zijn, zodat de camping gasten eind deze maand weer op een fraai kampeerterrein kunnen recreëren.

Voor verdere info: coördinator Erwin Meijer: erwinmeijer@ziggo.nl