IVN Jong Westerveld werkt mee aan de mammoetdag op het Holtingerveld

IVN Jong Westerveld werkt mee aan de mammoetdag op het Holtingerveld

Westerveld 27 oktober 2019

IVN Jong Westerveld heeft meegewerkt aan de ‘Mammoetmiddag’ op 23 oktober op het Holtingerveld. Dat is een vakantieactiviteit voor basisschoolkinderen in gemeente Westerveld met als thema Mammoet. Wij hebben in relatie tot het thema voor bodemdiertjes gekozen, omdat verschillende van deze diersoorten al miljoenen jaren op onze planeet bestaan.

Waar blijven toch al die bladeren, al die resten van de zomerse weelde, die in de herfst op de grond vallen? Die worden opgeruimd door miljarden kleine beestjes. En die beestjes, die dat ook al in de oertijd deden, kun je ook nog steeds heel makkelijk vinden.

mammoetdag

Het was natuurlijk een uitdaging voor kinderen om ze zelf te zoeken in de verzamelbakken. En ze dan in een bakje doen, dat is een belevenis. En om ze onder een loep te bekijken. Of zelfs onder de binoculair. Van een mestkever kun je dan de monddelen zien, spannend! En van een spin de streepjes op zijn poten. We hadden het hele scala aan bodemdiertjes van te voren verzameld.

mammoetdagSlakken, wormen, pissebedden of keldermotten, oorwormen, spinnen, springstaarten, ritnaalden, duizendpoten, miljoenpoten, en mestkevers. We hielpen de kinderen om de beestjes te bekijken, wachten tot de slak uit zijn schulp kruipt, zich ontvouwt en zich helemaal laat zien. Kijken naar het gedrag van de duizendpoot (vleeseter en jager) vergeleken met de miljoenpoot (rustige planteneter). We werkten met zoekkaarten om ze op naam te brengen.

We zijn met vijf vrijwilligers van IVN Westerveld van half 2 tot half 5 hard aan het werk geweest. De opkomst was groot, meer dan 120 kinderen deden verspreid over het terrein bij de schaapskooi en de Holtinger Poort mee aan allerlei activiteiten en bezochten massaal en enthousiast onze kraam.

Deel deze pagina