Flora Batava

Een kathedraal van een boek 

Een van de leuke onderdelen van de zaterdagse wandelingen is dat we elkaar attent maken op hetgeen we onderweg zien. Zo krijg je van verschillende kanten verhalen te horen over een bijzondere plant, een bijzondere vogel of iemand vertelt iets over de historie van een gebied.

Tussen de bedrijven door geven we elkaar goede tips voor mooie wandelingen, leuke apps voor op de telefoon en allerlei andere wetenswaardigheden.

Toen wij onlangs onze spaarpot op de kop zetten voor de aankoop van een bijzonder boek dacht ik dat het ook leuk is om elkaar attent te maken op mooie (natuur)boeken en daar leent de IVN Nieuwsbrief zich volgens mij uitstekend voor. Dus bij deze de oproep aan jullie om wanneer je je enthousiasme voor een natuurboek wilt delen met anderen, hierover een stukje te schrijven voor de Nieuwsbrief.

Stuur je verhaal naar ivn.voorneputtenrozenburg@gmail.com

Deze keer zal ik aftrappen met het hierboven genoemde bijzondere boek, waar ik erg enthousiast over ben. Het is een nieuwe uitgave gebaseerd op de Flora Batava, een botanisch hoogstandje. In het oorspronkelijke monumentale boekwerk zijn de meeste wilde Nederlandse planten beschreven, waarbij van elke plant een prachtige tekening is toegevoegd.

De nieuwe facsimile uitgave van de Flora Batava past in het rijtje fraaie boeken als de “Nederlandsche Vogelen” en de “Metamorphosis insectorum Surinamensium” (Maria Sibylla Merian). Het vervaardigen van de oorspronkelijke Flora Batava is te vergelijken met het bouwen aan een kathedraal. Meerdere generaties floristen en botanici hebben aan dit werk bijgedragen, tussen eerste en het laatste deel van de 28-delige Flora ligt 134 jaar!

Men startte in het jaar 1800 met dit grote overzichtswerk, ‘behelzende eene Afbeelding en beschryving van alle in ons Vaderland of de Bataafsche Republiek zich bevindende planten en kruyden”. Pas in 1934 breide men er een eind aan en verscheen het laatste deel.

Met het verschijnen van de fascimile uitgave hebben wij plantenliefhebbers de gelegenheid gekregen tot een inkijkje in de beschrijvingen van een selectie van 100 planten, waarbij de bijbehorende platen en tekst in origineel formaat zijn opgenomen. Van de overige planten zijn verkleinde afbeeldingen opgenomen (de oorspronkelijke uitgave bevat maar liefst 2.240 met de hand gekleurde platen en 5.000 pagina’s tekst waarop meer dan 2.630 soorten wilde planten, paddenstoelen, mossen en wieren zijn afgebeeld.). In de nieuwe uitgave zijn bij de 100 geselecteerde platen nieuwe verhalen geschreven door een hedendaagse kring van plantenliefhebbers. Dit geeft een extra sausje over de toch al heel smakelijke platen en beschrijvingen van het oorspronkelijke werk.

Een aantal oorspronkelijke delen en originele tekeningen van de Flora Batava zijn nog tot 3 september te zien in een tentoonstelling van museum Huis van het boek | Huis van het boek (Meermanno museum te Den Haag).

De tentoonstelling is ingericht door de KB, de nationale bibliotheek van Nederland. Voor wie wil bladeren in de oorspronkelijke delen: deze staan online en zijn te vinden op Flora Batava bladerboeken | KB, de nationale bibliotheek

 Herma

Deel deze pagina