Kroetwusjwandeling met IVN Spau-Beek

Op zaterdag 12 augustus is de Kroetwusjwandeling met IVN Spau-Beek.

We vertrekken dan vanaf de Anna-kapel Spaubeek en gaan via het veld richting Sweikhuizen en door Stammenderbos terug.

Duur van de wandeling is ongeveer 90 minuten, 5 km., gevolgd door bloembinden bij de Kapel.

Op Facebook staat een fotoserie van een eerdere wandeling: Kroetwusj wandeling IVN Spau-Beek

Een oud gebruik dat wij als IVN graag in ere houden in de zomer, is het maken en laten zegenen van een boeket met veldkruiden oftewel de ‘Kroetwusj’, op het feest van Maria Hemelvaart 15 augustus.
Echter zelfs als het veldboeket niet wordt gezegend maken we weer een mooie IVN-wandeling, waarin we de 7 kruiden waaruit dit boeket traditioneel hoort te bestaan zelf verzamelen en vervolgens gaan binden tot een mooi boeket. Dit kan dan mee naar huis als decoratie of, zoals vroeger, als bescherming tegen allerlei soorten onheil.
In een Kroetwusj horen te zitten, twee broodgraan soorten, bijvoorbeeld tarwe en rogge, zodat we geen honger lijden. Twee kruiden die een geneeskrachtige werking hebben, bijvoorbeeld Duizendblad en Boerenwormkruid en twee kruiden die het slecht weer en andere onheil zouden weren, Alsem en Koninginnekruid. Als zevende hoort er walnootblad bij te zitten, want men zegt, daar slaat nooit de bliksem in.

Tijdens de wandeling moeten we kijken wat we vinden, het maaibeleid van de gemeente is niet altijd gunstig. Er wordt toelichting gegeven op het ontstaan van de traditie en de betekenis en werking van de 7 kruiden. Een lint met lengte van 7 duim waarmee de wusj gebonden moet worden kan men zelf meenemen. Wij voorzien u ook van bindmateriaal.
Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis, doneren mag.

Deelname aan alle activiteiten geschiedt op eigen risico
Geschikt voor oudere kinderen. Als het warm is drinken en snackje meenemen, er wordt onderweg niet bij horeca gepauzeerd.

12 augustus 2023 - 10:30
Wanneer
zaterdag 12 augustus 2023
10:30 tot 12:30
Waar
St Annakapel
Oude Kerk 8
6176 AT Spaubeek
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Petra Driessen

Ontdek meer over

Deel deze pagina