Verslag thema-avond op 3 februari 2016
Verslag van de thema-avond Robuust natuurbeheer op 3 februari 2016 in Winterswijk.
Er waren 80 belangstellenden aanwezig op deze avond.
Ton Reerink was de spreker van deze avond al eerder opgevallen door een artikel over hem in dagblad Trouw. Hij kondigde deze spreker, professor Frank Berendse, hoogleraar aan de universiteit Wageningen, aan met verwijzing naar het door hem geschreven boek: ‘Natuur in Nederland’. Zie: http://natuurinnederland.nl Dit boek beschrijft diverse prachtige wandel- fiets- en boottochten door de Nederlandse natuur.
Frank Berendse legt in zijn presentatie de nadruk op de aldoor, uit en door zichzelf, veranderende natuur en landschappen, die veel veranderlijker zijn dan wij meestal denken. Ook de invloed hierop door de mens benadrukt hij. Hij laat ons, door de geschiedenis heen, kijken naar een aantal veranderingen:
- IJstijden – vormgever van bodemstructuren zoals stuwwallen en smeltwaterdalen – veranderde loop der voornaamste rivieren.
- Moeras / veengebieden – door de mens ontgonnen en drooggelegd.
- Zandruggen en zandverstuivingen.
- Inpoldering en aanleggen van ‘natuur’gebieden.
Al deze factoren, met tijdperiodes lopende over duizenden tot slechts tientallen jaren, bepalen onze (indruk en beleving van) de natuur. De vraag is dan ook: “Hoe gaat het met de natuur in Nederland?” Tja- die vraag is moeilijk te beantwoorden.
Door onze intensieve agrarische cultuur en bijbehorende wetgeving gaat het met sommige dier- en plantensoorten niet echt goed. Vergeet niet: ongeveer 60% van het Nederlands areaal is agrarisch gebied. Het aanleggen van enkele stroken langs akkers, voor kruiden en vogels, zet dan niet echt zoden aan de dijk. Frank Berendse zegt dan ook terrecht: ‘wij zijn verantwoordelijk voor de planten en dieren waarmee wij het land (en ons leven) delen.’ Als advies geeft hij mee:
- Minder focus op soortenrijkdom, maar meer op ruimte.
- Voldoende oppervlakte geven, en reductie van negatieve externe effecten zoals bemesting, pesticiden, amoniak etc. tegengaan.
- Herstel oude structuren zoals houtwallen, heggen en meanderende beken.
- Creëer draagvlak hiervoor onder de mensen. Dat is er eigenlijk al! Immers bijna net zoveel mensen zijn lid van een natuurvereniging als van een sportclub.
- Investeer in beheersovereenkomsten en kleinschalige recreatie.
- Richt fondsen op voor natuurbeheer.
Ik kan het er alleen maar mee eens zijn.
Ton Reerink bedankt na afloop de spreker, en geeft hem als waardering het boek ‘Beleef de natuur in Winterswijk’ mee als aandenken.
Hans Berndsen.