Verslag thema-avond op 3 februari 2016

Verslag van de thema-avond Robuust natuurbeheer op 3 februari 2016 in Winterswijk.

Er waren 80 belangstellenden aanwezig op deze avond.

Ton Reerink was de spreker van deze  avond al eerder opgevallen door een artikel over hem in dagblad Trouw. Hij kondigde deze spreker, professor Frank Berendse, hoogleraar aan de universiteit Wageningen, aan met verwijzing naar het door hem geschreven boek: ‘Natuur in Nederland’.  Zie: http://natuurinnederland.nl Dit boek beschrijft diverse prachtige wandel- fiets- en boottochten door de Nederlandse natuur.

Frank Berendse legt in zijn presentatie de nadruk op de aldoor, uit en door zichzelf, veranderende natuur en landschappen, die veel veranderlijker zijn dan wij meestal denken. Ook de invloed hierop door de mens benadrukt hij. Hij laat ons, door de geschiedenis heen, kijken naar een aantal veranderingen:

Al deze factoren, met tijdperiodes lopende over duizenden tot slechts tientallen jaren, bepalen onze (indruk en beleving van) de natuur. De vraag is dan ook: “Hoe gaat het met de natuur in Nederland?” Tja- die vraag is moeilijk te beantwoorden.

Door onze intensieve agrarische cultuur en bijbehorende wetgeving gaat het met sommige dier- en plantensoorten niet echt goed. Vergeet niet: ongeveer 60% van het Nederlands areaal is agrarisch gebied. Het aanleggen van enkele stroken langs akkers, voor kruiden en vogels, zet dan niet echt zoden aan de dijk. Frank Berendse zegt dan ook terrecht: ‘wij zijn verantwoordelijk voor de planten en dieren waarmee wij het land (en ons leven) delen.’ Als advies geeft hij mee:

Ik kan het er alleen maar mee eens zijn.

Ton Reerink bedankt na afloop de spreker, en geeft hem als waardering het boek ‘Beleef de natuur in Winterswijk’ mee als aandenken.

Hans Berndsen.