Verslag thema-avond op 11 april 2016

 

“Koken met planten en kruiden uit de natuur”

Meteen bij binnenkomst in het prachtige houten Natuurhûs te Neede, wordt onze aandacht getrokken door een vriendelijk glimlachende man in kokspak, die in een geheimzinnig uitziend prutje staat te roeren.  Jammer genoeg wil hij nog niet vertellen wat hij aan het maken is, dus gaan we lekker zitten en bekijken op ons gemak de interessante spullen die voor ons op de tafel uitgestald staan. Er staan o.a. zakjes kruiden, potten met bloemen, zalfjes, jam, tincturen en nog wat zelf gemalen tarwe soorten.

Reinier Grobben, van boerderijrestaurant Op de Brusse in De Heurne stelt zich voor en vertelt iets over zijn natuur- en diervriendelijke bedrijf. Samen met zijn vrouw runt hij een Keuterboerderij met moestuin waar je een paar avonden per week ook nog eens lekker kunt komen eten. Zoveel mogelijk biologisch maar als het logisch is dat de spullen van betrouwbare bedrijven uit de buurt komt kiest hij daar voor. Hij belooft een aantal lekkere hapjes voor ons te maken en zet nadat hij GeaBoessenkool, eigenaresse  van aarde-werk‘de Stegge’ voorgesteld heeft, de ijsmachine, waar hij natuurlijke ingrediënten in gedaan heeft alvast aan.

Gea vertelt ons hoe zij en haar man hun droom waargemaakt hebben met hun onderneming aarde-werk ‘de stegge” in Winterswijk-Kotten, waar alles om duurzaamheid en verbinding met de natuur draait.Alle potjes, flesjes en zakjes die op de tafel uitgestald staan blijken producten van Gea te zijn. We leren iets over de blauwe- en oranje theecomposities, die  op ambachtelijke wijze gemaakt worden van  zelf gedroogde bloemen en kruiden. Zalfjes maakt ze op basis van olie en bijenwas met bijvoorbeeld  goudsbloem. 

De flesjes op tafel blijken huid olie te bevatten met kamille op basis van biologische koudgeperste olijfolie.  Daarnaast maakt Gea ook nog tincturen van verschillende planten op alcohol/waterbasis. Gea vertelt dat ze vanuit haar eigen ervaring werkt. Eerst kijkt ze wat voor haar en haar directe omgeving werkt en pas daarna zal ze het indien nodig aan anderen adviseren.  Zij geeft ons de tip gewoon eens bij een plant te gaan zitten en in te voelen welk gevoel je bij deze plant krijgt.

Kort tipt ze nog wat algemeenheden uit de plantensignatuur aan en sluit af met een verhaal over de granen die zij zelf op hun land verbouwen en in een eigen molen (tje) malen tot vlokken en meel malen.

In de pauze, kun je naast de gebruikelijke koffie ook de heerlijke oranje thee van Gea bestellen en daar blijkt veel animo voor te zijn.

Het werk en passie van Reinier en Gea blijkt op wonderbaarlijke wijze verbonden te zijn door de theemelanges.  Gea levert haargeurige theemelanges aan Reinier, die deze zowel bij de door hem geserveerde HighThea als bij de bereiding van zijn wonderbaarlijke gerechten gebruikt.

 

Vandaag heeft  Reinierkruiden thee in zijn brood,  kruidenboter en bij de bereiding van  fricandeau gebruikt.Tot onze verbazing  laat hij het vlees in deze kruidenthee gaar stomen onder een laagje hooi dat hij met bakpapier bedekt.  Niet zo maar hooi, maar hooi met gedroogde kruiden erin, wat vaak als “krachtvoer” gebruikt wordt voor vee dat zich niet zo lekker voelt.

 

Nieuwsgierig als we zijn,  nemen we zodra de gelegenheid zich voordoet even een kijkje in de prullenbak, waar Reinier het heerlijk geurende hooi ingegooid heeft .  En ja, het hooi blijkt echt lekker te ruiken!

Reinier  vertelt ons  over de bereiding van de gerechtjes die we straks mogen proeven. Ook het ijs is gemaakt op basis van een kruidenthee;  van vlierbloesem met honing en eiwitten. Geheel glutenvrij dus, waar sommige mensen in de zaal heel blij mee zijn. Eindelijk komen we er achter wat dat geheimzinnige prutje is, waar Reinier op het begin van de avond in stond te roeren; een mengsel van geroosterde speltvlokken , melk, boter, citroenmelisse, citroen én lindebloesem.

En dan breekt het moment aan dat we mogen gaan proeven..

De sfeer is gemoedelijk;  er zijn zeker 50 mensen op deze thema-avond afgekomen, maar Reinier en Gea weten toch iedereen van een heerlijk bordje met hapjes te voorzien. Wachten is geen enkel probleem omdat oude kennissen de kans krijgen even bij te praten en er in de wachtrij nieuwe contacten gelegd kunnen worden.  Het eten ziet er niet alleen prachtig uit; het smaakt ook nog eens heerlijk!

Reinier serveert ons brood met kruidenboter, gerookte makreel, fricandeau, een heerlijk prutje, gebakken selderijknol en ook nog eens een bakje met zelfgemaakt biologisch ijs toe. We eten met erg veel smaak en zien tevreden  smullende mensen om ons heen.

Bent u benieuwd  naar de volledige recepten van de gerechten die deze avond bereid zijn? U kunt ze met onderstaande links downloaden.

Wilt u meer weten over de verschillende activiteiten van aarde-werk  “De Stegge”? Kijk dan eens op  http://www.aarde-werkdestegge.nl/

Als u een keertje heerlijk uit eten wilt bij boerderijrestaurant Op de  Brusse kunt u eerst een kijkje nemen op hun site http://www.opdebrusse.nl/

Mariëtte Grosfeld