Verslag Kunst in en uit de Natuur op 3 juni 2018

Anders kijken naar de natuur!

Zondag 03 juni 2018 stond in het teken van “In de zomer is er veel te beleven!”. Door omstandigheden hebben we bij mij thuis georganiseerd en dat is, achteraf gezien, erg goed bevallen.

De groep bestond uit 5 volwassenen en 5 kinderen in allerlei leeftijden.

Het weer was fantastisch! Niet te warm, niet te koud. Na de eerste kennismaking hebben we eerst het terrein verkend. Dat wil zeggen: we zijn de tuin ingelopen. Daar was het meteen al raak! Kikkers spotten en, nadat ik wat inwonersuit de vijver had gevist, de buit bekijken. De interesse  was gewekt. Dikkopjes, stekelbaarsjesen torretjes. De opdracht “Meer dan alleen water!” was dus al uitgevoerd.

Na de uitleg van ongeveer10 minuten, wist iedereen wat de bedoeling was en wat de opdrachten waren. We gingen op pad  naar het bos. Iedereen een tas mee, een bekerloep, een steelloep en een boodschappenbriefje.

Bos

Dit keer kon er serieus ‘op safari’ worden gegaan. Het wemelde van de insecten! Er werden pissebedden, spinnetjes, torretjes, rupsen en zelfs een lieveheersbeestje gevangen. Alle stipjes werden geteld en het bleek dat ze echt verschillende aantallen puntjes hebben. Ik denk dat sommigen beestjes, na het loslaten, ook wel een beetje duizelig waren.

Met name de volwassenen hebben prachtige foto’s gemaakt. Alhoewel Gijs (8 jaar) ook talent had om bijzondere dingen te zien en te fotograferen. Echt ‘anders kijken’ dus.

Ondertussen werd er ook van alles verzameld en scharrelden ze van alles bij elkaar. Steentjes, blaadjes, dennenappels, grasjes, rogge, veren, een peuk, bloemetjes en andere spullen die bijzonder waren.

Er werd ook nog aan planten en bloemen geroken voor de opdracht ‘zomergeuren’. Wat lekker rook werd in een geurzakje gedaan om later verder te verwerken.

Na een wandeling van 2 uur en hooguit 2 kilometer kwamen we weer aan in de werkruimte. Dat schoot niet echt op maar dat krijg je als er van alles bekeken moet worden!

Na een glaasje drinken en een koek ging iedereen enthousiast aan het werk. De tasjes werden leeg gekiept om de inhoud te inspecteren.

In de tuin werd nog wat lavendel en rozenblaadjes geoogst voor de zomergeuren.Voor het geurzakje  werd alles mooi in kleine stukjes geknipt. Iedereen moest natuurlijk wel bij elkaar ruiken!

De mooiste dingen uit de tas werden gebruikt om ware kunstwerkjes te maken.

Sommige waterdiertjes moesten toch nog even in de bekerloep van dichtbij worden bekeken. Na afloop werden ze natuurlijk heel voorzichtig terug in de vijver gedaan.

Aan het eind hebben we samen de foto’s bekeken op een scherm. Heel bijzondere plaatjes.

Om 17.00 uur ging iedereen weer huiswaarts met geurzakje en kunstwerk .

Het was een geslaagde middag. Eén van de moeders zei dat het ook wel geschikt zou zijn voor een kinderfeestje. Voor herhaling vatbaar dus. En petje af voor de kinderen! 3 Uur geconcentreerd bezig zijn is niet niks!

 

Marion van Noord