Verslag doorstapwandeling: rondom de Kronenkamp

Datum: 19 januari 2020
Locatie: Natuurpark De Kronenkamp

door Anke Hollink

De wandeling gaat door gebieden waar het karakteristieke Achterhoekse coulisselandschap zich nog in alle schoonheid openbaart. Dit landschap wordt gekenmerkt door de afwisseling van weilanden en akkers met oude boerderijen, houtwallen, bossen en bomenrijen. Het laatste stuk gaat door een gebied waar oude spoorlijnen uit het verleden nog herkenbaar aanwezig zijn.

Om 11 uur hebben 25 deelnemers zich verzameld op de parkeerplaats bij Natuurpark De Kronenkamp. De regen die op dat moment valt, heeft zeker mensen doen besluiten af te zien van deelname. Een mooie regenboog verschijnt aan de lucht.

In twee groepen gaan we van start en wandelen via het pad langs de Hofmaat vijver, Huize de Kamp het zandpad in, dat ons uiteindelijk brengt bij de “uitkijkheuvel” aan de Stokkersweg. Deze heuvel is destijds aangelegd om de activiteiten te volgen van de aanleg van de Nieuwe N18. Hier staat Andre met koffie en krentenwegge, een welkome versnapering. Inmiddels is het droog en de zon is gaan schijnen. Sinds 2018 wordt het landschap op verschillende plekken doorkruist door deze nieuwe N18. Nadat deelnemers nog vanaf de heuvel een mooi uitzicht hebben over het landschap, Eibergen en de gevolgen van de aanleg van de weg in relatie tot de natuur, vervolgen we onze weg.

We lopen aan de andere kant van de nieuwe weg de natuur weer in en laten de verkeersdrukte achter ons. Hier staan we even stil bij een schuur, die geschikt is gemaakt als vleermuis onderkomen. Dit is een van de maatregelen die Rijkswaterstaat destijds heeft genomen ter compensatie van de bomenkap die plaats vond in verband met de nieuwe weg. Een tweede object is gerealiseerd aan de weg richting Groenlo, en bevind zich in een oude mestkelder. Beide objecten zijn in onderhoud bij de vleermuis werkgroep van de Stichting Vleermuizendorp met hulp van Landschapsbeheer van het IVN Oost-Achterhoek.

We loen over zandwegen, passeren een nieuwe natuur en komen dan via het Wolinkbos in Haarlo. We staan stil bij de Kluntjespot, een hervormd kerkje uit 1845. Het kerkje kreeg deze naam vanwege de gelijkenis met een ouderwetse suikerklontjespot. Bij restaurant Prinsen in Haarlo genieten we van het gezellig samenzijn en een lunch.

Nog een laatste stuk te gaan langs beken en over oude spoorlijnen, die nu in gebruik zijn als wandel/fietspaden. Om 16:00 uur zijn we terug bij De Kronenkamp. Deelnemers van “buiten” maken nog graag gebruik van de mogelijkheid de gebouwen te bezichtigen en een rondleiding over het park te maken.

KK2KK3KK4KK5KK6KK7We kijken terug op een geslaagde, maar vooral een gezellige zondag.