Verslag doorstapwandeling op 21 januari 2018

Doorstapwandeling zondag 21 januari 2018.

Prachtig weer met een stralende zon was de ontvangst van de wandelaars op de parkeerplaats van Sportpark de Bijenkamp in Eibergen. Om 11 uur gingen we van start met 34 enthousiaste deelnemers.
Het eerste deel van de wandeling bracht ons via de watertoren bij Eibergen naar het Honesch bos waar de eerste schade door de zware storm van donderdag 18 januari jl. goed zichtbaar was. Ook de paden waren enorm drassig door de overtollige regenval, maar gelukkig was iedereen er op
voorbereid met stevige schoenen en laarzen.

Stormschade
In het Assinkbos was de stormschade nog veel groter en blokkeerden grote, omgevallen bomen de doorgang via het pad. Met enig survival werk, wat de wandeling ook wel weer spannend maakte, vervolgden we de route over een paadje dwars door het heideveld. Ook hier was de waterstand hoog
en tot aan het einde van de wandeling bleven doorgangen en paden kliedernat!

Modderig

Op de parkeerplaats aan de Assinkweg stonden Henriette en Ben met koffie en krentenbrood. Ze zien staan maar door de enorme waterpartij hen niet kunnen bereiken leidde even tot een zoektocht hoe er te komen. Een sluip/struin route door het bos bracht uitkomst en toen konden we genieten van de koffie in het zonnetje.

Pauze

De doorgaande weg van Eibergen/ Haaksbergen werd overgestoken en over de beekoever vervolgden we de wandeling. Kruip door, sluip door onder de noodbrug door, die er ligt in verband met de aanleg van de nieuwe N18. Stilstaan bij de definitieve brug die er naast ligt en een mooi uitzicht geeft op de veranderde omgeving door al deze ingrepen.

N18
Om 13.15 uur bereikten we de pauze plek, café Otten in de Rietmolen. Bij de open haard konden we genieten van een lunchgerecht en na deze gezellige onderbreking ging de tocht verder via het buitengebied van de Rietmolen.

Rietmolen
Eerst bij een stuk bos naast de nieuwe weg de maatregelen bekijken die zijn genomen ten behoeve van de vleermuizen, die hun holle boom zijn kwijt geraakt bij de bomenkap! De opgehangen vleermuiskasten moeten uitkomst bieden, hopelijk weten de diertjes de weg ernaar toe te vinden.
Als we bij de tunnel komen die onder de weg is gelegd om dieren veilig naar de overkant te brengen, wacht de wandelaars een verrassing. Want uitgerekend vorige week is de doorgang voor ons geblokkeerd doordat de rasters zijn geplaatst, met het doel de dieren de tunnel in te leiden.
Op deze plek was het stilstaan bij al deze ingrepen en kon men vanaf de snelweg heel ver weg kijken.

Afrastering
Een kans die er nu nog was, want binnenkort nemen de auto’s bezit van deze weg en is een oversteek hier niet meer aan de orde! Uiteindelijk is het toch gelukt om het wandelpad te bereiken, dat ons terug zou brengen naar de plek waar we om 11 uur gestart waren.

Ondanks het vele water wat op de route getrotseerd moest worden, waren de deelnemers enthousiast over alles wat onderweg te zien was. Mede door het fraaie weer was er weer veel in de natuur en het veranderde landschap te genieten.

Martin Peterkamp, André Hendriks en Johnny en Anke Hollink.

Foto’s: Anke Hollink.