Verslag thema-avond:
Waterbeheer rond de Berkel

Oost Achterhoek 26 januari 2024

 Verslag thema-avond:

Verslag

Verslag thema bijeenkomst “Waterbeheer in het stroomgebied van de Berkel”
in de Huve in Eibergen
op 13 december 2023

Door: Judith Kuppens
Op woensdagavond 13 december 2023 was Karel Hesselink, adviseur Watersysteem bij Waterschap Rijn en IJssel, als gastspreker aanwezig om ons te vertellen over het waterbeheer in het stroomgebied van de Berkel. Het was een interessante en een zeer geanimeerde bijeenkomst.

Er was een hoge opkomst die avond en Karel Hesselink beantwoordde de vele vragen uit het publiek aan de hand van zijn verslag over de Berkel en het waterbeheer door de jaren heen. Welke rol speelde het natuurbeheer hierbij en hoe kijkt men naar de toekomst?

In de loop der jaren zijn er vele aanpassingen in het stroomgebied van de Berkel geweest, ieder plaatsend in de veranderingen van de tijd. Zo zijn er periodes geweest van afwatering voor de landbouwgronden en stedelijk gebruik.

Nieuwe inzichten

Het klimaat verandert en dat betekent meer extreme weersituaties. Er komen lange periodes van droogte en watertekorten en periodes van veel neerslag. Er worden ecologische verbindingszones gemaakt evenals retentiegebieden om het water op te vangen. Daarvoor wordt er samengewerkt met boeren. Verder wordt het water schoner door andere oeverbeplanting en dat trekt weer watervogels aan. Ook het verfraaien van het landschap speelt een rol.

Projecten

Verschillende voorbeelden van projecten zijn: herinrichting zandvang Rekken; Berkelprogramma Duitse grens-Haarlo; herinrichting Ramsbeek, Leerinkbeek, Steenbeek. Berkelprogramma Borculo Beekvliet; herinrichting Groenlose Slinge; Beleef de Berkel-Lochem; herinrichting Lochem-Zutphen.

Kortom, de Berkel wordt weer een dynamische rivier die door het landschap slingert.
 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina