Oldenzaal-Losser e.o.
Kind & Natuur
dinsdag30okt2018

Herfstproject Hoge Venterink

Herfst & Leerling groep 4 & Natuur 


Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit.  

Ook dit jaar heeft de werkgroep Schoolactiviteiten van IVN Oldenzaal in de afgelopen twee weken van oktober een kleine 300 leerlingen uit groep 4 van de Oldenzaalse basisscholen ontvangen in het Hoge Venterink, een bijzonder bos in Zuid-Berghuizen, om deel te nemen aan hun “Herfstproject”. Een project dat inmiddels voor het elfde jaar werd georganiseerd. 
herfstproject Hoge VenterinkOnder begeleiding van IVN gidsen, ouders en leerkrachten hebben de leerlingen in groepjes allerlei opdrachten uitgevoerd. Ze hebben huisjesslakken over hun hand laten lopen. Met elkaar samen een prachtigspinnenweb gemaakt ( zie foto ).   Wat is het leuk om met een spiegeltje onder een paddenstoel te kijken en plaatjes of buisjes te ontdekken. En onder een tak die je optilt, ineens allerlei kleine beestjes te zien zoals: pissebedden, duizendpoten en kleine spinnetjes. 
Als een leerling een kleine kikker gevangen heeft, roept hij: “Mama kom eens kijken “. Als dat geen echte beleving is! 
Vol enthousiasme rennen de leerlingen naar de volgende van de negen opdrachtjes die zij moeten uitvoeren.   
Kan ik net zover springen als een slak, muis, kikker of konijn? Een opdracht die ze vol overgave uitvoeren. “Wat kan een ree ver springen” hoor je als ze klaar zijn met deze opdracht.  

Het is heerlijk om lekker buiten te zijn en dingen in het bos te ontdekken. Nadien mailt een van de juffen ons dat leerlingen uit haar klas gevraagd hebben hoe dat bos ook alweer heette. Want zij willen er met hun ouders nog een keer naar toe gaan.  
Wij hebben samen met de ouders en leerkrachten genoten van de leerlingen.  
En  hopen ze wat liefde en zorg voor de natuur bijgebracht te hebben.  
Moeder Aarde verdient dat !