Oldenzaal-Losser e.o.
Kind & Natuur
zaterdag25jan2020

Geocaching 17 jan 2020

Op zoek naar de topcarnivoor in Boerskotten

 

2020-01-17_Geocaching06Samen met groepjes leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool de Leemstee zijn twee mensen van IVN Oldenzaal-Losser  afgelopen weken en eind vorig jaar op zoek geweest naar de topcarnivoor in Boerskotten.

In een voorbereidende les krijgen de leerlingen instructie over het kompas en over geocaching.

Geocaching is een buitensport en spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenoemde cache (verstopplaats) te vinden.

Verder leren de leerlingen een aantal begrippen  zoals: ecosysteem, voedselketen, voedselweb, producenten, consumenten en reducenten.  En natuurlijk wordt uitgelegd wat een topcarnivoor is.

Deze 1e les sluiten we af  met het zoeken naar schatten (caches) in het park met behulp van de Google Maps app op je telefoon als oefening.  Een groepje leerlingen roept : “Wij moeten helemaal naar Zwolle lopen”. Als je de opgegeven coördinaten van een schat niet goed typt in Google Maps, kan het zo maar zijn dat je naar een totaal verkeerde plek verwezen wordt, in hun geval Zwolle.  Nog een keer intypen en het blijkt dat deze cache bij de boerderij moet liggen.

2020-01-17_Geocaching02Voorafgaand aan de 2e les zijn er een tiental caches verstopt in Boerskotten. Van elke plek krijgen de leerlingen op papier de precieze coördinaten zodat ze de schatten één voor één op kunnen gaan zoeken met behulp van de telefoon.  Bij de coördinaten staat  een korte beschrijving met hints die kunnen helpen bij het zoeken naar de cache.  Bij elke schat vinden de leerlingen een letter of cijfer die zij op hun papier moeten noteren. Op het eind, als ze alle schatten gevonden hebben, moeten ze op school met behulp van deze cijfers en letters een puzzeltje oplossen waarmee ze de sleutel van een schatkistje kunnen vinden. In dit schatkistje zit een beloning voor elke leerling. 

2020-01-17_Geocaching03

 

De beloning is een Woodie. Een rond stukje hout met daarop aan beide kanten een tekst. Zie de foto hiernaast.

 

 

Overigens bij de laatste schat hebben ze de topcarnivoor gevonden. Een uil liggend in een nest hoog in de boom.  Tijdens deze les helpen meerdere mensen van IVN  Oldenzaal-Losser die elk een groepje van 4 tot 6 leerlingen begeleiden.

In de laatste les maken de leerlingen op een groot vel papier een voedselweb van een ecosysteem uit het gebied waar ze met hun groepje doorheen gelopen hebben.  Dan kan  het bos zijn of het park of de Stakenbeek of…..  Dit voedselweb moeten zij dan presenteren aan de andere leerlingen.

Buiten naar schatten zoeken blijft leuk en spannend. Als je daarbij zo nu en dan stil staat bij de mooie plek waar de schat ligt en geniet van de mooie natuur om je heen, kun je met recht zeggen dat je de natuur beleeft.

2020-01-17_Geocaching04

 

Een voorbeeld van een cache (schat) N52 18.319 E006 57.384

 

 

2020-01-17_Geocaching05

 

Een grijze buis verstopt in het bos achter een paar boomstammen. Inhoud een slang met het nummer 1 !