Oldenzaal-Losser e.o.
Biodiversiteit
vrijdag14aug2020

Cichorei (Cichorium intybus)

De cichorei zie je nu langs wegen, rivierdijken, droge graslanden en stukken grond die nog niet bebouwd zijn. Ze bloeien met hemelsblauwe bloemen in de oksels aan het einde van een stengel en richtten zich naar de zon. Ze bloeien tot de middag en sluiten zich bij kou, aanraking en hitte en vallen er dezelfde dag af. Er komen wel 10 soorten solitaire bijen op deze mooie bloemen af waaronder de pluimvoetbij, hommels maar ook vlinders en honingbijen.

Chichorei (Chichorium intybus)

Cichorei is de oerplant van de witlof en de andijvie.

De Cichorei wortel wordt gebruikt als middel om de spijsvertering te bevorderen want er zitten o.a bitterstoffen in.  En dat proef je ook wanneer je de jonge blaadjes door je sla doet. Het activeert je maag en reinigt het maagdarmkanaal. Verder bouwt het je darmflora op. Er zit ook melksap in die een goede invloed heeft op de bloedsuikerspiegel maar niet alle mensen verdragen het melksap van planten.

Je kunt surrogaatkoffie van de wortel maken door de wortel te wassen, in stukjes te snijden en te roosteren in een koekenpan. Dan malen en als koffiezetten. Het beste kun je nu onthouden waar ze nu bloeien en de wortel oogsten in de herfst omdat dan de maximale inhoudsstoffen aanwezig zijn.  Maar graaf ze niet allemaal uit want ze zijn erg nuttig voor de insecten en het verbeteren van de grond en zijn prachtig.

 

Simone Pots