Oldenzaal-Losser e.o.
Kind & Natuur
dinsdag07jun2022

Breedwijs plantenbakken juni 2022

Bij de Leemstee en boerderij de Stakenboer ziet het er weer fleurig uit.

2022-06-05_Leemstee02Al een flink aantal jaren zorgen leerlingen van groep 5 van de Leemstee , begeleid door een tweetal schoolgidsen van IVN, voor de plantenbakken en de border voor het Breedwijsgebouw aan de Helmichstraat.  Ook dit jaar hebben wij de winterviolen verwijderd en de begonia’s in de grond gezet.  

Ruim 350 begonia’s hebben wij een plekje  gegeven.  Tijdens de uitleg hoe je een plantje goed uit het potje haalt, zegt een leerling: “dat weet ik al lang want ik heb in de herfst de winterviolen er in gezet”.  Diezelfde leerling haalt tot zijn verbazing bij het verwijderen van de winterviolen er een uit die met potje en al in de grond gezet is.  Toch maar goed om nog even goed te vertellen hoe je het plantje uit het potje moet halen.  

2022-06-05_Leemstee03Elk jaar weer is het oh zo lastig om, als je binnen in de keuken water gaat halen, de gieter van 10 liter maar voor de helft te vullen.  Als je deze helemaal vult met water kun je deze als 9 jarige echt niet tillen. Ook met z’n tweetjes lukt dat bijna niet.  En toch zie je ook nu dat sommige leerlingen het toch proberen.  Een goed leermoment!

Naast het Breedwijsgebouw vraagt Rimon van Impuls ons of wij met de leerlingen ook vier  plantenbakken bij boerderij Stakenboer willen vullen met plantjes. Op zondag 12 juni wordt de verbouwde boerderij geopend evenals de muziekkoepel.  Het zou mooi zijn als de plantenbakken er dan fleurig bijstaan. Ook dit doen de leerlingen met veel plezier.  Want buiten samen werken vinden ze leuk. Eigenlijk is dit een praktijkles hoe je eenjarige plantjes goed kunt poten in een bak , border of tuin. 

Het groene schoolplein en dit soort activiteiten buiten zorgt ervoor dat leerlingen beter geconcentreerd in de klas aan het werk kunnen na de pauze of een activiteit buiten . Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Janke van Dijk waarvoor ze gedurende drie jaar onderzoek deed bij negen scholen, waarvan vijf scholen hun schoolplein hadden vergroend.

2022-06-05_Leemstee04