Kruidencursus

Vanwege alle voorzorgsmaatregelen in verband met Corona zijn er afgelopen jaar een aantal cursussen afgelast. Najaar 2021 zullen we, indien mogelijk, weer beginnen met enkele nieuwe cursussen. Kijk hiervoor op onze startpagina.
De cursussen die al begonnen waren, worden hervat zodra dit op een veilige en goede manier mogelijk is. De cursisten krijgen hierover bericht.

Informatie en aanmelden

Elly Aarts, Telefoon 0135220180
E-mail:kruidencursus@ivnoisterwijk.nl

Wat houdt de Kruidencursus in?

De kennis rond keuken- en geneeskrachtige kruiden is bijna zo oud als de mensheid. Van generatie op generatie werd de kennis over het gebruik en de helende kracht van kruiden overgebracht en bijgesteld. 

Planten die vroeger medische toepassingen kenden kregen namen die aansloten bij het gebruik van de plant zoals smeerwortel, longkruid, bijvoet, enz.
Tegenwoordig wordt door steeds meer mensen bewust gekozen voor een gezonde en natuurlijke levenswijze. Doordat dit jaren op de achtergrond is geplaatst, missen we de handvaten. Welke kruiden kan ik gebruiken, wat zijn de werkzame bestanddelen, waar kan ik ze vinden en hoe pas ik ze toe?

In deze cursus komen de volgende thema’s aan bod:

  • signatuurleer
  • kruidenthee
  • het gebruik van kruiden in de keuken
  • het oogsten, drogen en verzamelen van kruiden, de geneeskrachtige werking
  • het maken van olie, zalf en tinctuur, EHBO met kruiden

De cursus vindt plaats op een prachtige locatie aan de rand van de Gemeente Oisterwijk bij Hanneke de Brouwer (http://kruidofzo.nl).
Kruidencursus-01De locatie is gelegen tegenover het natuurgebied Moergestels Broek. Hanneke laat u daar kennismaken met een enorme rijkdom aan planten. Tijdens de cursus kunt u zelf de kruiden uit de tuin van Hanneke plukken en verwerken tot een zalf, kruidenolie, -thee, -boter, hoestdrank, tinctuur...