Verkenning van Baest door IVN-Jeugd

10 april, lekker zonnetje, graadje of 14, en een fris windje (tegen op de heenweg gelukkig) klinkt als een ideale middag voor een activiteit met jeugdige natuurliefhebbers. We hadden er dan ook allemaal zin in en zetten onze fietsen in beweging in de richting van de Heilige Theresia Kapel op landgoed Baest. Gele en oranje hesjes, de begeleiding, gidsten een lint van zo’n 25 fietsers en fietsters door het dorp en langs het kanaal naar onze bestemming. Daar aangekomen wordt het korte paadje naar de kapel voor korte tijd gebombardeerd tot parkeerplek voor een bont gezelschap aan fietsen. Wel allemaal netjes aan de kant geplaatst zodat die toevallige bezoeker aan de kapel zelf nog een bezoekje kon brengen. Te voet en aan de hand van een kaart met de namen van alle bruggen op Baest heeft een jeugdige kaartleester (Nina) ons meegenomen onderweg naar Loevestein.

Onderweg naar Loevestein wordt door sommigen de uitdaging aangenomen om over te steken en weer terug te komen via een over de stroom liggende boomstam. Het liefst zonder nat pak. En gelukkig waren er geen handdoeken nodig. Verder onderweg werd nog wel her en der een natte voet opgelopen door te stappen in een sompige sloot of de blubber van de Beerze. Naast het gezellige dollen tijdens de wandeling werd er ook nog gewerkt aan serieuze opdrachten. Ga maar eens zoeken naar drie verschillende soorten vruchten en bijbehorende takjes van dennenbomen. Na enig speurwerk werden zowel van de Fijnspar, Douglasspar (die met de snorretjes aan de dekschubben volgens Leo) als de Hemlockspar de gevraagde onderdelen gevonden. Naast het verkennen van de dierensporen tegen de wallenkant van de beek werd er stilgestaan bij het meanderen van de rivier en de waarneembare effecten. Sneller en langzamer stromend water afhankelijk van de buiten- of binnenbocht in de beek en het afkalven of verzanden van de wallekant werd genoemd en herkend door de jeugd. Bij de vreemde bandvormige afdrukken om de stammen van beuken in een gedeelte waar het onderhout in zijn geheel weg gehaald is wordt toegelicht dat ook bomen last kunnen hebben van zonnebrand. Factor 30+ smeren is dan geen oplossing, maar omwikkelen van de stam met jute dat blijkt de oplossing. Weer wat geleerd.

Bij de Josephbrug wordt de achtergrond van het landgoed verteld. Hierbij moet aangehaald worden dat er maar enkele jeugdige IVN’ers het verhaal helemaal uitgeluisterd hebben. De rest was meer geïnteresseerd in de brug zelf en het werpen van stukjes hout van deze brug. In de buurt van Loevestein worden nog enkele vistrappen bekeken en wordt de werking toegelicht aan de jeugd. Tijd voor chocomel op een bankje en een bezoekje aan Loevestein zelf. Mocht je je nou afvragen wat Loevestein dan eigenlijk is? Dat is het punt waar kleine en grote Beerze bij elkaar komen. Bij de naamgeving is met een schuin oog gekeken naar het grote (Slot) Loevestein waar ook twee stromen bij elkaar komen. Hier dus de kleine en grote Beerze, daar de Maas en de Waal. Wat ze verder gemeen hebben met elkaar is dat het wel heel mooie plekken zijn.

Chocomel op dan in een snellere pas op de weg terug. Want het is altijd spannend of we weer op een redelijke (lees afgesproken) tijd terug zijn. Met kinderen door de natuur struinen kost altijd meer tijd dan je denkt. Houdt die gasten maar eens op het (rechte) bospad! Op de weg terug nog wel een leuke opdracht om de onderkant van het bladerdek of de boomkruinen te verkennen. Probeer het maar eens om met een spiegel horizontaal op je neusbrug gehouden door het bos te lopen. Je ziet verrassende dingen. En je hoopt dat diegenen die jou gidst oplet zodat je niet tegen een boom loopt. Nog een stukje lopen en dan zien we dat alle fietsen er nog netjes staan. Onder het oog van een heilige moest dat natuurlijk ook wel goed komen 😉. Iedereen in het zadel en onderweg terug naar het dorp.

We hebben geen onvertogen woord gehoord (behalve dan over de muggen die er al in grotere getalen waren) en hebben er met zijn alle een hele plezierige middag aan overgehouden. Er is veel lol gemaakt en ook het nodige geleerd over de natuur. Met andere woorden een perfecte IVN-Jeugd activiteit.

Richard ( Egel )