Zakdoekjesboom – Davidia involucrata

De Zakdoekjesboom is een zeer langzame groeier, maar wordt op termijn een forse boom die een ronde kroon vormt. In zijn natuurlijke verspreidingsgebied tot 20 m hoogte groeiend, in ons klimaat maximaal 15 m.

De kroon bestaat uit stevige takken die van olijfgroen naar geelbruin verkleuren.
De stam bladdert in verschillende grijstinten af.
Het blad is hartvormig tot eirond en toegespitst, bladrand grof gezaagd en de onderzijde van het blad is grijs behaard.
De boom bloeit pas na een jaar of tien. De kleine bloemen vormen paarse bloemhoofdjes, maar deze zijn onopvallend vanwege de in het oog springende roomwitte schutbladeren (tot 15cm!) aan weerszijden van de bloemenhoofdjes. Dit ziet eruit alsof de boom met zakdoekjes is behangen, zeer  spectaculair.

De 4 cm grote nootvormige vruchten zijn lang gesteeld en hangen solo. Ze zijn eetbaar maar niet lekker. Hangen ze daarom zo lang nog aan de boom?
De jonge zakdoekjesboom is gevoelig voor nachtvorst en heeft dus een beschutte standplaats nodig.

De Davidia is vernoemd naar de Franse missionaris Armand David (1826-1900 ) die deze boom in 1896 in West-China ontdekte en daar een beschrijving van meenam evenals vele zaden. Hij stuurde in het najaar van 1897 een pakje met 37 zaden naar de Franse boomkweker de Vilmorin. Een van deze zaden ontkiemde. Armand David was ook de eerste westerling die de rest van de wereld een beschrijving gaf van de aandoenlijke reuzenpanda.