Insectencursus

Insecten worden door veel mensen als vervelend of schadelijk beschouwd en sommige zijn dat ook; een enkele is zelfs gevaarlijk. Maar wij mensen zouden niet kunnen overleven als er geen insecten meer waren (andersom is dat wel het geval).
In onze ecosystemen op aarde zijn insecten van essentieel belang. Ze zijn belangrijk als voedselbron, voor de bestuiving van planten, als afbrekers van dode organismen en producten (b.v. vruchten, zaden, paddenstoelen, veren, schubben, huidschilfers, ontlasting en urine), als verspreiders van sporen van schimmels en als parasieten op planten, dieren en schimmels. Alleen al voor de mens geldt dat 1/3 van ons voedsel afhankelijk is van bestuivende insecten. Reden genoeg om eens nader kennis te maken met krekels, sprinkhanen, vlinders, kevers, bijen, wespen, mieren, wantsen, cicaden, plantenluizen, libellen, vliegen, muggen, netvleugeligen, dierluizen, vlooien, stofluizen, oorwormen etc. etc...
Voor de basiscursus Insecten is geen voorkennis noodzakelijk.

De cursus bestaat uit vijf theorie/practicum avonden en vier excursies, waarvan één nachtexcursie in verband met de nachtactieve insecten

Lesavonden dinsdag 28 maart, 4 april, 18 april, 9 mei en 6 juni 2017
Tijdstip 19.45 – 21.45 uur
Locatie

3e verdieping van het Erasmusgebouw: lokaal 3.18

Excursies zaterdag 8 april, 22 april en 13 mei 2017
Tijdstip 11.00 – 13.30 uur
Nachtexcursie zaterdag 10 juni 2017
Tijdstip 21.30 – 00.30 uur

Kosten
Deelname aan de basis insectencursus kost € 70 (inclusief cursusmap van € 25). Voor leden van IVN Rijk van Nijmegen is de kortingsregeling van toepassing.

Aanmelden
Je kan je aanmelden voor onze Insectencursus via e-mail. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Harm Albers (coördinator Insectencursus) via 06 40475954.
Ook kan je een mailbericht sturen naar cursus@ivn-nijmegen.nl met daarbij de vermelding van de cursus waarvoor je interesse hebt. Je bericht wordt dan doorgestuurd naar Harm Albers.

Korte documentaire (13 minuten) over de IVN Insectencursus.