Groencursus

Deze cursus is bestemd voor iedereen die meer te weten wil komen over de natuur en de verscheidenheid aan landschappen rondom Nijmegen. Ten noorden van de stad ligt de rivier de Waal met het uiterwaardengebied, ten oosten de stuwwal en ten zuiden van de stad ligt het vennengebied. Deze gebieden herbergen ieder een geheel eigen flora en fauna.

Lesavonden dinsdag 10 en 24 september, 8 en 22 oktober en 5 november 2019
Tijdstip 20.00 tot 22.00 uur
Locatie

Elinor Ostromgebouw, Heijendaalseweg 141 te Nijmegen

Excursies zaterdag 14 en 28 september, 12 en 26 oktober, 9 november 2019
Tijdstip 9.30 tot 12.30 uur
Locaties worden tijdens lesavonden bekend gemaakt

In de najaarscursus kijken we hoe de landschappen rondom Nijmegen zijn ontstaan: de stuwwallen van de Duivelsberg, de spoelzandvlakte van het Heumensoord en de uiterwaarden van de Ooijpolder. Tijdens de lesavonden behandelen we onder meer roofvogels, de vogeltrek, bomen, zaden en vruchten en de overwintering van zoogdieren en insecten. Sommige onderwerpen worden als practicum gegeven. Tijdens de excursies wordt de theorie zichtbaar. We zien waarom sommige planten en dieren juist wel in dat gebied voorkomen en waarom andere soorten juist niet.

In de voorjaarscursus kijken we ook naar het ontstaan van landschappen zoals de stuwwallen van de Sint-Jansberg, de rivierduinen van de Overasseltse Vennen, de nieuwe natuur van de Millingerwaard, de uiterwaarden van de Bemmelse Waard en de natte schraalgraslanden van de Bruuk. Op de lesavonden behandelen we onder meer zangvogels, zoogdieren, weidevogels, wilde planten, insecten en ook natuurontwikkeling en natuurbeheer.

Kosten
De kosten voor deze cursus bedragen € 57,50 inclusief cursusboek. Degenen die al een cursusboek hebben betalen € 50,00. Voor leden van IVN Rijk van Nijmegen geldt de kortingsregeling.

Aanmelden
De Groencursus Najaar 2019 is inmiddels volgeboekt! 
Via het aanmeldformulier Groencursus kan je je nog wel opgeven voor de wachtlijst. Als er voor de start van de cursus een plaats vrijkomt, nemen we contact met je op. Maar anders ben je verzekerd van een plaats voor de Groencursus Voorjaar 2020.
Voor vragen over de cursus of om je aan te melden, kan je contact opnemen met coördinator Angela Mundi per e-mail of telefonisch op 06 40475954.

Korte documentaire (13 minuten) over de IVN Groencursus.