Cursussen

IVN Rijk van Nijmegen organiseert cursussen voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur en milieu. Een IVN-cursus is afwisselend, leerzaam en gezellig!

Leden van IVN Rijk van Nijmegen komen eenmaal per jaar in aanmerking voor een korting van 20% op een van de cursussen.

Bomencursus

Wil je meer te weten komen over bomen en hun slapende & verborgen knoppen, de grote variatie in bloemen en soorten bestuiving die leiden tot een grote variëteit aan vruchten? Gedurende het jaar is er afhankelijk van het seizoen aandacht voor knoppen, bloeiwijze, bladeren, vruchten, herfstverkleuring of winterprofiel. De Bomencursus 2020 is inmiddels volgeboekt!

Groencursus

Deze cursus is bestemd voor iedereen die meer wil weten over de natuur en het landschap rondom Nijmegen. Groencursisten zijn veelal mensen die al jaren in de stad Nijmegen wonen en wel eens wat meer willen weten van de omgeving, maar ook voor natuurliefhebbers die hier pas zijn komen wonen is dit een ideale gelegenheid om snel kennis te maken met hun nieuwe omgeving.
Er zijn elk jaar twee Groencursussen; de één start in het voorjaar, de ander na de zomer. Je kan je al aanmelden voor de Voorjaarscursus 2020!

Nieuw! IVN KlimaatcursusGroep in het veld

Mensen verbinden met natuur staat centraal bij IVN. Natuur en klimaat(verandering) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de nieuwe IVN klimaatcursus bieden we een cursus aan die klimaatverandering in een breed perspectief plaatst, links legt met natuur(educatie) en tegelijkertijd aanzet tot klimaatactie. Voorkennis over het onderwerp is niet nodig. De cursus zal informeren over de huidige stand van zaken rondom klimaatverandering en zoemt in op de link tussen klimaatverandering en menselijk handelen. Naast informeren is een belangrijk cursusdoel om mensen te activeren om zelf in actie te komen of anderen hierin mee te nemen.
Interesse? Lees meer informatie en meld je aan voor deze nieuwe cursus die begin 2020 plaatsvindt.

Naaldbomencursus

In deze korte cursus voor zowel beginners als iets gevorderden, worden verschillende naaldbomen die in het bos te vinden zijn nader bekeken en Larixbesproken. Niet alleen dennen, maar ook sparren, ceders en levensbomen. We kijken naar de naalden, kegels, boomvorm en nog veel meer. Dan weer kort, dan weer uitgebreid komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals het nut van deze bomen voor de mens (hout, voedsel, etc.), de samenhang met planten en dieren, maar ook de verwantschap van deze bomen tot elkaar.
Voor de naaldbomencursus in het voorjaar van 2020 kan je je al aanmelden.

Insectencursus
Insecten zijn weliswaar klein, maar vormen bij elkaar de grootste groep van dieren. Alleen al door hun aantal zijn ze van essentieel belang in de ecosystemen op aarde. Ze zijn belangrijk als voedselbron, voor de bestuiving van planten, als afbrekers van dode organismen en producten, als verspreiders van schimmelsporen en als parasieten op plant en dier. De mens zou niet kunnen overleven als er geen insecten meer zouden zijn!

IVN Natuurgidsenopleiding
De Natuurgidsenopleiding (NGO) is een ca. anderhalf jaar durende opleiding voor het erkende diploma Natuurgids. Natuurgidsen zetten zich in voor natuur, landschap én IVN en helpen zodoende de missie van IVN gestalte te geven: het terugbrengen van de natuur in de harten van mensen. De NGO is bedoeld voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving.
De NGO wordt verspreid over het land door IVN-afdelingen aangeboden en IVN Rijk van Nijmegen is januari 2018 weer van start gegaan met deze opleiding tot natuurgids. Aanmelding is niet meer mogelijk.

Paddenstoelencursus
Tijdens het herfstseizoen zien we om ons heen de paddenstoelen weer in grote getalen verschijnen. In het gras, op boomstronken, eigenlijk overal wel. Heb je altijd al meer over paddenstoelen willen weten, dan is deze basiscursus iets voor jou. De cursus bestaat uit 2 theorieavonden en 2 excursies.
Naar verwachting wordt ook in de herfst van 2020 onze paddenstoelencursus weer aangeboden.

Voor vragen over de cursussen kan je contact opnemen met coördinator Elly Gies via cursus@ivnnijmegen.nl