Cursussen

IVN Rijk van Nijmegen organiseert cursussen voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur en milieu. Een IVN-cursus is afwisselend, leerzaam en gezellig!

Leden van IVN Rijk van Nijmegen komen eenmaal per jaar in aanmerking voor een korting van 20% op een van de cursussen.

Groencursus

Deze cursus is bestemd voor iedereen die meer wil weten over de natuur en het landschap rondom Nijmegen. Groencursisten zijn veelal mensen die al jaren in de stad Nijmegen wonen en wel eens wat meer willen weten van de omgeving, maar ook voor natuurliefhebbers die hier pas zijn komen wonen is dit een ideale gelegenheid om snel kennis te maken met hun nieuwe omgeving.
Er zijn elk jaar twee Groencursussen; de één start in het voorjaar, de ander na de zomer. De najaarscursus is reeds vol!

Bomencursus

Wil je meer te weten komen over bomen en hun slapende & verborgen knoppen, de grote variatie in bloemen en soorten bestuiving die leiden tot een grote variëteit aan vruchten? Gedurende het jaar is er afhankelijk van het seizoen aandacht voor knoppen, bloeiwijze, bladeren, vruchten, herfstverkleuring of winterprofiel.
Aanmelding voor onze Bomencursus in 2019 is nu al mogelijk!

Insectencursus
Insecten zijn weliswaar klein, maar vormen bij elkaar de grootste groep van dieren. Alleen al door hun aantal zijn ze van essentieel belang in de ecosystemen op aarde. Ze zijn belangrijk als voedselbron, voor de bestuiving van planten, als afbrekers van dode organismen en producten, als verspreiders van schimmelsporen en als parasieten op plant en dier. De mens zou niet kunnen overleven als er geen insecten meer zouden zijn!

Naaldbomencursus
In deze korte cursus voor zowel beginners als iets gevorderden, worden verschillende naaldbomen die in het bos te vinden zijn nader bekeken en besproken. Niet alleen dennen, maar ook sparren, ceders en levensbomen. We kijken naar de naalden, kegels, boomvorm en nog veel meer. Dan weer kort, dan weer uitgebreid komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals het nut van deze bomen voor de mens (hout, voedsel, etc.), de samenhang met planten en dieren, maar ook de verwantschap van deze bomen tot elkaar.
Deze cursus zal in 2019 weer op de agenda staan.

IVN Natuurgidsenopleiding
De Natuurgidsenopleiding (NGO) is een ca. anderhalf jaar durende opleiding voor het erkende diploma Natuurgids. Natuurgidsen zetten zich in voor natuur, landschap én IVN en helpen zodoende de missie van IVN gestalte te geven: het terugbrengen van de natuur in de harten van mensen. De NGO is bedoeld voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving.
De NGO wordt verspreid over het land door IVN-afdelingen aangeboden en IVN Rijk van Nijmegen is januari 2018 weer van start gegaan met deze opleiding tot natuurgids. Aanmelding is niet meer mogelijk.

Paddenstoelencursus
Een korte cursus bestemd voor geïnteresseerde 'beginners'. De cursus bestaat uit één lesavond en twee praktijklessen / excursies op zaterdagmorgen. Tijdens de cursus zullen wijGoudhoed - foto: Pieta Roeffen aandacht besteden aan alle interessante aspecten van paddenstoelen zoals groeiwijze, ecologie en kwetsbaarheid.
Komende herfst is er geen paddenstoelencursus. Wel organiseren we in 2018 onze jaarlijkse paddenstoelenexcursie, waar je natuurlijk welkom bent.

Voor vragen over de cursussen kan je contact opnemen met coördinator Elly Gies via cursus@ivn-nijmegen.nl