Mierlo
Vogels
Op
zondag11dec202209:00

Vogelexcursie Soerendonk

Vogelexcursie

De VWG nodigt u uit om op zondag 11 december o.l.v. haar ervaren gidsen (hernieuwd) kennis te maken met dit gebied. Een deel van de excursie vindt plaats aan de oever van het Goor; daarnaast wordt een wandeling van enkele km's gemaakt over de heide en door een stukje (naald)bos. 

Het begin van de winter is wellicht de beste tijd om aan een vogelexcursie deel te nemen:  er zijn nog steeds late trekvogels in het land en veel wintergasten zijn al gearriveerd. Omdat bomen en struiken hun blad verloren hebben wordt het waarnemen gemakkelijker. En tenslotte hoeft u niet zo vroeg uw bed uit want vogels worden pas actief als het licht is en wat begint op te warmen. 

Soerendonk wordt wel gezien als de beste plek in de regio om een grote variëteit aan vogels waar te nemen, zowel op de plas (Soerendonks Goor) als op de aangrenzende heide.

De plas is in de vorige winter en dit voorjaar heringericht. Daarbij is het water dichter bij de wandelweg gelegd en zijn diverse plas-drasgebiedjes gecreëerd. Deze zijn m.n. voor steltlopers interessant. De weg, die langs de hut liep, is afgesloten (men kan nu aan het begin van de 'oude' weg parkeren). Er is een nieuwe vogelhut gebouwd, bij uitstek geschikt om 'alle' soorten Eenden, veel Ganzen en Grote Zilverreigers waar te nemen. Met veel geluk horen of zien we een Roerdomp. Het zou niet de eerste keer zijn dat we die schuwe, bijzondere reigersoort daar waarnemen.

Op de heide hebben we kans op de Klapekster en allerlei 'klein grut', zoals de Geelgors, Putter of Kuifmees. Maar ook op roofvogels als Torenvalk, Buizerd, Sperwer en incidenteel een Blauwe Kiekendief.

Van de gidsen kunt u niet alleen uitleg over de vogels verwachten maar ook over het landschap en haar geschiedenis. Ze beschikken over telescopen om –vooral de watervogels- perfect in beeld te krijgen en over vogelboeken en -apps.

Na onze observaties op diverse punten langs de plas wandelen we een behoorlijk stuk langs en over de hei. U moet voorbereid zijn op enkele vrij slechte paden en mogelijk enige vervelende begroeiing. Wandelschoenen en dichte kleding zijn daarom van belang. Neem zo mogelijk een verrekijker mee en koffie/ thee voor de pauze, halverwege. 

De excursie duurt van stipt 9 uur tot ca. 13 uur. We vertrekken met auto's vanaf 't Klokhuis. Daarbij rijden we zoveel mogelijk samen en worden de kosten gedeeld, op basis van 0,30 € per auto per km. Het is in totaal ca. 55 km. 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jos Havekes (06-5362 3562) of Theo v.d. Broek (06-5316 8728).

 

VWG Mierlo

Algemene informatie

zondag 11 december 2022 - 09:00 tot 13:00
Locatie: 
't Klokhuis
Goorsedijk 1
5731PC Mierlo
Nederland
Google Maps image