Mierlo
Vogels
Op
zondag14nov202108:30

Vogelexcursie Kwegt en Schoorkuilen

Wie af en toe over de A2 naar het zuiden rijdt weet dat tussen Nederweert en de wegrestaurants, even verderop, een fors landbouwgebied is omgezet in een aantal plassen en natte gebieden. Behoefte aan zand voor de aanleg van de A73 -zuid was daarvan de drijfveer. Inmiddels zijn deze plassen, lokaal bekend onder de namen "Kwegt" en "Schoorkuilen", een eldorado voor water- en struweelvogels.

In de Kwegt is rond een forse plas een wandelroute van ca. 5 km gecreëerd, inclusief 2 observatieplatforms. De grotere plassen in de Schoorkuilen zijn vanaf een lokale toegangsweg met observatieplekken goed te overzien. Soms zie je er zeldzaamheden, zoals de Blauwvleugeltaling (foto).

De VWG nodigt u uit om op zondag 14 november o.l.v. haar ervaren gidsen deze gebieden te leren kennen. We parkeren bij een van de observatieplatforms van de Kwegt. Daarna maken we de genoemde wandeling. Deels gaat die over enigszins hobbelige paden maar iedereen, die redelijk ter been is, kan met wandelschoenen (geen laarzen) de route lopen. Dekkende kleding en een vogelverrekijker zijn vanzelfsprekend nuttig en gewenst.

We zullen op diverse plekken stoppen om de watervogels met behulp van telescopen goed te bekijken. Al wandelend komen we ook vogels als Putters, Geelgorzen en Spechten tegen. En natuurlijk zitten er IJsvogels. Na het wandelrondje en een koffie/ theepauze (zelf meenemen) rijden we even door naar de Schoorkuilen. Dat is in de regio dé Hotspot voor Baardmannen, een zeer bijzondere moerasvogel.

De excursie duurt van 8.30 tot circa 12.30 uur. Vertrek om 8.30 uur met auto's vanaf 't Klokhuis. Benzinekosten worden gedeeld (op basis van 0.30 € per km per auto; het is totaal 70 km).

Wij hopen op uw komst!

VWG Mierlo

Algemene informatie

vrijdag 24 september 2021 - 11:49
Locatie: 
Het Klokhuis
Goorsedijk 1
5731PC Mierlo
Nederland
Google Maps image