Tuintips mei

Operatie Steenbreek IVN Lelystad

OPERATIE STEENBREEK  GROENE- AAN – DE – SLAG – TIPS

MEI – BLOEIMAAND (spreekt voor zich)

Water in je tuin: maak een wadi!

Een wadi is een verlaagde plek waar in geval van nood (zware buien, langdurige neerslag!) tijdelijk water in ‘opgeslagen’ kan worden. Het is een verlaging in de tuin (maar gemeenten leggen ook wel wadi’s aan). Het water loopt daar naar toe (de omgeving moet je dus iets af laten lopen in de richting van de wadi) en zakt daar de bodem in. In een groene tuin is zo’n wadi meestal niet nodig. In een verharde tuin des te meer. Doe het zo: graaf een gat met zacht glooiende wanden (dus niet recht of erg schuin naar beneden laten lopen). Breng daar worteldoek op aan en dek het doek af met een laagje split in een kleur die bij de verharding past.

Tegels eruit: wat kan er in?

Als je bloemen leuk vindt maar je wilt er, als dat kan, ook best van eten dan is de rankende Oost – Indische Kers een goede keus. De plant maakt behoorlijk lange ranken. Het blad en de bloemen zijn eetbaar, bijvoorbeeld in de sla (en wat staan die bloemetjes leuk in de sla!). De vruchtjes kun je gebruiken als kappetjes. Kijk op internet hoe en wat je ermee kunt. Natuurlijk staan de bloemen ook heel leuk in een vaasje!

Dier van de maand: de vleermuis

In Lelystad komen ze volop voor, vleermuizen. De dwergvleermuis is het meest algemeen. Als het schemerig wordt zie je al gauw de eerste exemplaren boven groene tuinen en het openbaar groen vliegen, op zoek naar malse insecten (vele honderden per nacht!!). Vleermuizen zijn zoogdieren (dus geen vogels) en ze houden een winterslaap. Er zijn honderden en waarschijnlijk nog meer huizen in Lelystad waarin vleermuizen verblijven (spouwmuur, tussen dakpannen en dakbeschot) zonder dat de bewoners dat weten. Ze overwinteren in vorstvrije ruimtes.

Bloemen

Bijen hebben het niet gemakkelijk in ons land (en daarbuiten). Dat komt omdat steeds meer natuur verdwijnt. De land- en tuinbouw is grootschalig, er is geen plek voor kleine stukjes natuur en er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt die ook niet goed zijn voor insecten. Misschien een idee om een bijenmengsel in te zaaien. Het ‘officiële’ Thübinger bijenmengsel bevat vaak 20-30 verschillende bloemen. Er zijn overigens ook andere bijenmengsels te koop. Prachtig om te zien en je doet er nog wat goeds mee ook!

Groenten en kruiden

Als je ‘gekke’groenten leuk vindt zou je wat minigroenten kunnen zaaien zoals mini sla, mini kool en minibietjes. In zaadcatalogi is het soms even zoeken maar dan heb je ook wat grappigs. Ideaal voor kleine eters en eenpersoons huishoudens.

Tip: bewaar alvast lege potje waar je gedroogde kruiden in kunt doen.

Fruit

Aan je fruitstruiken zie je, als het goed is, nu kleine appels en peren hangen. Ook aalbessen hangen vol groene knikkers. Soms zitten er aan de trosjes kale stukjes, dat komt door nachtvorst. De vorst heeft de op dat moment bloeiende bloemetjes bevroren, daardoor zijn die afgevallen en houd je een stukje kale steel over.

Kids

Kweek je eigen giga zonnebloem. Sommige soorten zonnebloem (de hoogte staat op de verpakking) kunnen wel 2 tot 3 meter (of hoger) worden. Leuk om uit te proberen. Zonnebloemen houden van vocht (watergeven!) en voeding (een beetje vloeibare voeding in het gietwater doen). Worden ze écht hoog, zet er dan een stok naast voor de stevigheid.

Onkruid: waar komt het vandaan?

In de modder onder je schoenen en laarzen kunnen onkruidzaden gemakkelijk blijven kleven. Een stuk modder – met – zaden verlies je in je tuin en ziedaar. Zo simpel kan het zijn.

Wordt het buitenweer?

‘Een koude mei is een gouden mei ( geeft dus een goede oogst!).’

Maandtips gemist? Kijk op de site van één van de aan Operatie Steenbreek deelnemende verenigingen in Lelystad

Groei & Bloei. Website: www.lelystad.groei.nl

IVN afdeling Lelystad. Website: www.ivn.nl/afdeling/lelystad

KNNV Lelystad. Website: www.knnv.nl/lelystad

Tuinvragen? Iedere maand tuinspreekuur (gratis) in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuisplein). Vraag daar naar data en tijden

Groene tuintips mei