Tuintips december

Operatie Steenbreek IVN Lelystad

OPERATIE STEENBREEK  GROENE – AAN – DE – SLAG – TIPS

DECEMBER – WINTERMAAND (Op 21 december begint de winter)

Water in je tuin: water voor vogels

Bij langdurig koud, schraal winterweer, waarbij sloten en plassen bevroren zijn, hebben vogels dorst. Jij kunt daar wat aan doen door een ondiep bord of iets dergelijks regelmatig te vullen met lauw water waar je een schepje suiker doorheen geroerd hebt waardoor het minder snel bevriest. Vogels mogen, als het zo koud is, niet badderen, vandaar het ondiepe bord. Desnoods leg je er een stukje gaas overheen. Als het erg vriest moet je het ijs een paar keer per dag vervangen door water.

Tegels eruit: wat kan erin?

Haal op een paar plekken een tegel uit je verharding en zet in ieder ‘gat’ een sparretje (een kerstboom is geen den!) in. Verlichting voor buiten maakt het feestelijk en wat versieringen van kunststof maken het nóg leuker. Je kunt kiezen voor boompjes die even groot zijn maar ook voor boompjes met een verschillende grootte.

Dier van de maand: wintermuggen

Soms zie je ze opeens, een zwerm wintermuggen die dansen in de toch wat schrale winterzon. Weest niet bevreesd: ze steken niet.

Kortste dag

Op 21 december ‘valt’de kortste dag (en de langste nacht). Het is dan, grofweg, 8 uur licht en 16 uur donker. Na 21 december worden de dagen weer langer. Op 21 maart is het 12 uur licht en 12 uur donker, 21 juni 16 uur licht en 8 uur donker en in september 12 uur licht en 12 uur donker. Het is maar een weet.

Bloemen

Heb je plek voor wat bijzonders, plant dan een toverhazelaar, een Hamamelis mollis, die bloeit in januari (je ziet de dikke bloemknoppen in december al zitten) met gele bloemen die heerlijk geuren. Zet hem op een plek in het zicht. Overigens zijn er veel meer soorten, ook met anderskleurige bloemen. De struik groeit flink uit maar dan ben je wel een paar jaar verder! Zo nodig snoei je wat takjes weg.

Groenten

We hebben het er over gehad: het aantal groenten dat je ’s winters kunt oogsten is niet erg groot. Een en ander is ook afhankelijk van het weer. Is dat koud, nat en vorstrijk dan wordt de oogst snel minder. Spruiten, boerenkool en de winterharde pastinaak, daar houdt het wel mee op.

Fruit – sierappel

Appels en peren kun je in december niet meer oogsten maar de eetbare sierappel Malus ‘Red Sentinel’hangt nog vol met helderrode appeltjes en dat blijft van een flink deel van de winter zo. Overigens zijn álle sierappeltjes eetbaar al smaakt de een lekkerder dan de 

ander. De ‘Red Sentinel’ wordt vooral gebruik in (kerst-)versieringen en als garnering. Merels lusten er wel pap van!

Heb je een druif in je tuin? Snoei hem dan op 2e kerstdag. Waarom dan? Het blijkt dat niemand het dan vergeet. Snoei alle zijtakjes af tot op ongeveer 5 cm van de hoofdtak. Knip je een keer mis dan is er niets aan de hand.

Kids: vetbollen en pindaslingers maken

Vetbollen maak je zo. Koop een zakje gemengd vogelvoer en bij de slager een stuk hard vet (hopelijk heeft hij dat). Zet een pan op een heel laag vuur en laat het vet smelten. Als dat achter de rug is roer je het vogelzaad er doorheen. Met een lepel schep je het vet in een paar oude theekopjes (kringloop winkel!). Als het vet afkoelt wordt het weer hard. Hang het kopje buiten aan het oor op.

Pindaslingers maak je van ongepelde en ongebrande pinda’s. Verder heb je een stevige draad en een grote naald nodig. Doe de draad door het oog van de naald. Maak met een priem of kleine schroevendraaier tussen twee pinda’s een gaatje (leg er wat onder, anders komt de tafel vol gaten en butsen te zitten!) en rijg ze daarna met behulp van de naald aan de draad. Bind de eerste (en de laatste) pinda bijna aan het eind van de draad vast en laat 10 draad over zodat je de slinger kunt ophangen.

Wordt het buitenweer?

‘Blaast de noordenwind met december maan, dan houdt de winter vier maanden aan!’

Je bent gewaarschuwd!

Maandtips gemist? Kijk op de site van één van de aan Operatie Steenbreek deelnemende verenigingen in Lelystad

Groei & Bloei. Website: www.lelystad.groei.nl

IVN afdeling Lelystad. Website: www.ivn.nl/afdeling/lelystad

KNNV Lelystad. Website: www.knnv.nl/lelystad

Tuinvragen? Ieder maand tuinspreekuur (gratis) in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuisplein). Vraag daar naar de data en tijden.

Groene tuintips december