Jaarprogramma 2024

Hieronder vindt u het jaarprogramma van IVN Kerkrade voor 2024. De afzonderlijke activiteiten worden verder uitgelicht op de losse pagina’s. Aanmelden voor de buitenactiviteit via mail ivn.kerkrade@gmail.com of tel. 06-51884583.

Programma IVN Kerkrade 2024

Zondag 7 januari: Nieuwjaarswandeling.
Traditioneel starten we het jaar met een gezellige middagwandeling. Vanuit het Sjevemethoes zetten we koers naar het Berenbos. Na de wandeling is er rond 15.30 uur een gezellig samenzijn in het Sjevemethoes.

Leiding: Theo Wegh.
Aanvang: 13.00 uur vanaf het Sjevemethoes.

Zaterdag 13 januari: Watervogelexcursie naar Koningssteen en bezoek aan Thorn.
We wandelen over de landtong tussen de Maasplassen in de richting van de Maas en kijken uit naar watervogels. Na afloop van de 8 km lange wandeling bezoeken we het witte stadje Thorn met zijn prachtige huizen en abdijkerk. Denk aan stevige wandelschoenen en een verrekijker.

Leiding: Olaf Op den Kamp.
Vertrek: 8.30 uur achterzijde station Kerkrade.


Dinsdag 16 januari: Lezing
Tussen Waddenzee en Weser. Natuurgebieden rondom Oldenburg en Bremen door Olaf Op den Kamp.
In de omgeving van Oldenburg liggen prachtige oerbossen. Langs de Waddenzee liggen kweldergebieden Het binnenland ligt op de overgang van veen naar zand. We maken enkele cultuurhistorische uitstapjes, zoals naar Bremen en Oldenburg. Deze lezing is een voorbereiding op een natuur- en tuinenreis naar Bremen en Oldenburg van 27 april tot en met 5 mei 2024

Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes.

Zondag 28 januari: Wintergasten in de Anstelvallei.
Je zou het zo op het eerste oog niet zeggen, maar de Anstelvallei is een belangrijke hotspot voor watervogels als Waterhoen en Wilde eend in Parkstad. Tijdens een rondje om het stuwmeer gaan we op zoek naar watervogels en bosvogels die hier in de winter verblijven.
Leiding: Martin Zilverstand en Theo Wegh.
Vertrek: 10.00 uur parkeerplaats Kasteel Erenstein

Donderdag 15 februari: Fossielenmiddag voor kinderen, ouders en grootouders.
Tijdens deze middag kom je van alles over fossielen te weten. En je kunt fossielen zoals zee-egels, ammonieten en haaientanden bekijken. Elke deelnemer krijgt een bordje met fijn grind met haaientandjes en schelpjes om uit te zoeken. Max. 20 deelnemers, aanmelden verplicht.

Leiding: Mai Arets en Corrie Meijer.
Aanvang:
14.00 uur in het Sjevemethoes.


Zondag 18 februari : Winterwandeling door natuurgebied De Kevie bij Tongeren (B).
Aan de rand van Tongeren ligt in het Jekerdal natuur-gebied De Kevie met zijn populierenplantages en natte graslanden. Langs de Jeker staat de prachtige Blaarmolen en in Nerem de historische chocoladefabriek. Na afloop bezoeken we het historische centrum van Tongeren. De vlakke wandeling is 9 km lang. Denk aan stevige schoenen of laarzen en een verrekijker.

Leiding: Olaf Op den Kamp.
Vertrek: Vertrek: 9.00 uur achterzijde station Kerkrade.

Dinsdag 27 februari: Lezing over Monumentale bomen door Gerrit Haak van de Bomenstichting.
Het behoud van monumentale bomen is een van de doelen waarvoor de Bomenstichting zich inzet.
Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes.

Paddentrek:

Op warme (temperatuur boven 8˚ Celsius), regenachtige avonden in februari en maart trekken de padden en salamanders weer naar hun voortplantingswateren langs de Hambosweg. Om te voorkomen dat veel van deze bijzondere en kwetsbare dieren worden overreden, is uw hulp hard nodig. Wilt u meewerken met onze padden-werkgroep, meldt u dan aan via het secretariaat.

Dinsdag 5 maart Jaarvergadering & lezing Putberg- en Imstenraderbos door Olaf Op den Kamp.
Traditioneel vindt in maart de Jaarvergadering plaats. Naast het bekijken van de jaarstukken worden er enkele jubilarissen gehuldigd. Na de pauze verzorgt Olaf Op den Kamp een lezing over
de Putberg en het Imstenraderbos.
Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes.

Zondag 17 maart: Vogelexcursie Klauser Wäldchen en rondleiding door Kornelimünster (D).
Het Klauser Wäldchen is een fraai loofbos in het Indedal vlakbij Kornelimünster. Hier maken we met NABU Aachen een vogelexcursie. Na de koffiepauze verzorgt mevrouw Plum een historische rondleiding door het bijzondere stadje Kornelimünster met bezoek aan de abdijkerk.
Leiding: Olaf Op den Kamp.
Vertrek: 9.00 uur achterzijde station Kerkrade.

Zaterdag 23 maart: Lentewandeling Hohnbachdal (B).
Een echte must voor de ware natuurliefhebber! Vanaf de Casinoweiher in Kelmis lopen we langs de Geul door een heuvelachtig bosgebied in de richting van het bosrijke Hohnbachdal. Onderweg is de ontluikende voorjaarsflora te zien. Lengte 9 km, goede conditie en wandelstokken zijn aan te bevelen. Onderweg is er geen horeca.
Leiding:
Herman Langen & Theo Wegh.

Vertrek: 9.00 uur achterzijde station Kerkrade.


Zondag 14 april: Voorjaarswandeling rondom Natuurbegraafplaats Eygelshof.
De jonge natuur op en rondom de natuurbegraafplaats is het ontdekken meer dan waard. We kunnen natuurlijk genieten van de vergezichten op de omgeving met het Wormdal en de Duitse steenbergen. Einde rond 13.00 uur.
Leiding: Herman Langen,Theo Wegh & Martin Zilverstand.

Vertrek: 11.00 uur parkeerplaats Natuurbegraafplaats.

Dinsdag 16 april: Lezing over De kraanvogel, vogel van schoonheid en geluk door Alexander Timmers.
Langs de oostgrens van Nederland kunnen we in het voor-en najaar tijdens de trek regelmatig kraanvogels zien overvliegen. Het is altijd een magisch moment als een groep in V-vormige formatie al roepend komt overvliegen. Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes.

Zondag 21 april: Excursie Roerdal bij Barmen (D).
Samen met de NABU Düren maken we een vogelexcursie rond de Barmener See, waarop vaak watervogels zitten. Ook wandelen we langs Schloss Kellersberg en de Kellersberger Mühle. In het Kellersberger Wald zien we bosvogels en allerlei stinzenplanten. ’s Middags bezoeken we een gebied nabij Jülich. Denk aan uw verrekijker.

Leiding: Olaf Op den Kamp.
Vertrek: 8.45 uur achterzijde station Kerkrade of om 9.30 uur vanaf de parkeerplaats bij de tennisbanen aan de Seestraße in Barmen bij Jülich.

Zondag 28 april: Lente-excursie over Carisborg
Het gebied Carisborg is een heringerichte bruinkool-groeve. Hier kijken we naar de planten, insecten en vogels die hier voorkomen. Denk aan een verrekijker.

Leiding: Martin Zilverstand.
Vertrek: 10.00 uur voetbalveld HAC Haanrade, Haanraderstraat 9, Kerkrade. Einde rond 13.00 uur.

Maandag 13 mei: Vogelexcursie Worm.
In het kader van de Nationale vogelweek maken we een avondwandeling door het Wormdal waarbij we met de verrekijker op zoek gaan naar de vogels in dit beekdal.
Leiding:
Olaf Op den Kamp & Arno Haanraats.
Vertrek:
18.00 uur Vincent van Goghplein te Haanrade.

Zaterdag 25 mei: Busexcursie Eifel met bezoek aan kalkgraslanden bij Alendorf en waterval bij Nohn (D).
Met de bus van Vliex Reizen bezoeken we de Kalkeifel bij Blankenheim. In de Kalkeifel liggen prachtige kalkgras-landhellingen met Jeneverbessen, orchideeën en allerlei dagvlinders. Vanaf de kalkheuvels kijken we uit op de Vulkaaneifel. ’s Middags wandelen we over de Hönselberg bij Niederehe met eveneens kalkgraslanden met een rijke flora en mooie vergezichten. Onderweg bezoeken we de kloosterkerk van Niederehe. Daarna wandelen we langs de Ahbach, hier bezoeken we de bijzondere Nohner Wasserfall. Beide 6 km lange wandelingen zijn opgedeeld in twee stukken, zodat ieder voor zich kan beslissen of hij de hele of slechts een halve wandeling mee loopt. Als afsluiting bezoeken we het vakwerkstadje Blankenheim voor een drankje op een terrasje of een bezoek aan de bron van de Ahr. Deelname aan deze bustocht kost € 20,00 (leden IVN-Kerkrade) of € 25,00 voor introducées.

Leiding: Olaf Op den Kamp.
Vertrek: 8.00 uur achterzijde station Kerkrade.

Zondag 2 juni: Wandeling Orsbach naar Bochholtz.
Vanuit Orsbach lopen we naar Hoeve Overhuizen in Bocholtz voor de pauze. Erna wandelen we via Vlengendael terug naar Orsbach. Onderweg genieten we steeds weer van prachtige vergezichten. De 9 km lange wandeling is licht heuvelachtig, maar goed te doen.
Leiding: Herman Langen & Theo Wegh.
Vertrek: 10.00 uur achterzijde station Kerkrade.

Zaterdag 15 Juni: IVN-Slootjesdag in de Anstelvallei.
We gaan met de jeugd van 5-12 jaar uit Kerkrade en omgeving op onderzoek uit naar kleine diertjes in het water en de bodem. Bezoek met je ouders onze infostand bij Kasteel Erenstein en ontdek het waterleven.

Organisatie: Theo Wegh.
Aanvang: 10.00 uur Kasteel Erenstein.

Zondag 30 juni: Bomentocht Kasteelpark Amstenrade.
Het prachtige park bij Kasteel Amstenrade werd rond 1815 aangelegd als Engels landschapspark. Het park kent een grote rijkdom aan monumentale bomen van 150-200 jaar oud waarvan Gerrit ons de kenmerken zal tonen.
Leiding: Gerrit Haak van de Bomenstichting.
Vertrek: 13.30 uur achterzijde station Kerkrade.
of om 14.00 uur vanaf de kerk aan de Hagendorenweg te Amstenrade.

Vrijdag 19 juli: Avondexpeditie in de Anstelvallei.
Tijdens deze jaarlijkse avondwandeling voor jong en oud besteden we aandacht aan alles wat er ’s avonds en ’s nachts in de natuur actief is. Denk aan een zaklamp.
Leiding: Mai Arets en Corrie Meijer.
Vertrek: 20.30 uur parkeerplaats Kasteel Erenstein.


Zondag 8 september: Wandeling Hoge Venen (B).
We bezoeken we de Hoge Venen, het veengebied op het dak van België. Vanaf Baraque Michel wandelen we naar het Polleurveen. Na een pauze bij Mont Rigi wandelen we naar de Botrange waar we bij het Naturparkzentrum de wandeling afsluiten met een drankje. De wandeling is 12,5 km lang en gaat over deels modderige en rotsige wegen. Denk aan goede wandelschoenen en wandelstokken. De wandeling is te doen met een gemiddelde conditie.
Leiding: Olaf Op den Kamp.
Vertrek: 9.00 uur achterzijde station Kerkrade.

Dinsdag 17 september: Gebruik en herkomst van bouwstenen in de Euregio door Olaf Op den Kamp.
Het thema van de Monumentenmaand 2024 is “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”. In de lezing worden gebruik en herkomst van de natuurstenen in de monumenten in onze omgeving toegelicht.
Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes.

Zaterdag 21 september: World Clean-up Day Kirchroa
In samenwerking met ‘Kirchroa Ruumt Op’ ruimen we het zwerfafval in de wijken en bossen op. Vanaf diverse startlocaties gaan we in groepjes op zoek naar zwerfafval. Met grijpers, vuilniszakken krijgt de Kerkraadse natuur een grote poetsbeurt. Meer info volgt via de website.
Organisatie: Theo Wegh.

Zondag 22 september: Openluchtmuseum Bokrijk (B).
In het openluchtmuseum van Bokrijk maken we een wandeling waarin we bekijken uit welke bouwmaterialen de verschillende monumentale gebouwen zijn gemaakt. Ook kijken we bij de vele standjes die horen bij de Dag van het Eetbare Landschap. Entree € 9.00.
Leiding: Olaf Op den Kamp.
Vertrek: 9.00 uur achterzijde station Kerkrade.

Zondag 29 september: Wandeling Wurmtal (D).
De circa 9 km lange wandeling voert door een natuur- en geschiedenisrijk gebied in het Wormdal tussen Teuterhof en Paulinenwäldchen. Met een redelijke conditie is deze licht heuvelachtige wandeling goed te doen.
Leiding: Herman Langen & Theo Wegh.
Vertrek: 10.00 uur achterzijde station Kerkrade.

Zondag 6 oktober: Herfstexcursie over de Kaffeberg.
Op zoek naar de sporen van de herfst in de Anstelvallei.
Leiding: Martin Zilverstand.
Vertrek: 10.00 uur parkeerplaats van Kasteel Erenstein.

Zaterdag 26 oktober: Nacht van de nacht Anstelvallei
Laat het donker donker, denk erover na of licht echt nodig is en ontdek hoe mooi de nacht is in de Anstelvallei..
Leiding:
Mai Arets, Corrie Meijer & Theo Wegh.
Aanvang:
18.30 uur parkeerplaats kasteel Erenstein.

Dinsdag 29 oktober: Wie heeft daar gelopen ? Lezing over diersporen door Mai Arets & Corrie Meijer.
Welke diersporen kun je vinden, behalve pootafdrukken? En wat kun je er uit afleiden? Ook veren, braakballen, poep, aangevreten noten en vele andere “gevonden voorwerpen” vertellen welk dier op dat plekje geweest is.
Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes.

Zondag 3 november: Excursie Fort Eben-Emael (B). 
Deze herfstexcursie bestaat uit een combinatie van twee korte wandelingen en een bezichtiging van Fort Eben-Emael. Dit verdedigingswerk uit de Tweede Wereldoorlog was geheel zelfvoorzienend en bestond uit slaapplaatsen, keukens, een ziekenboeg enz. De entree van het fort bedraagt €10,00, 65+ -ers betalen €8.
Leiding: Theo Wegh en Herman Langen
Vertrek: 9.00 uur achterzijde station Kerkrade.

Zondag 10 november: Rondleiding Abdij Rolduc en wandeling door historische driehoek.
Na een historische rondleiding door abdij Rolduc van circa 2 uur (aanvang 9.00 uur), wandelen we door de historische driehoek langs Burg Rode, de Baalsbrugger-molen en het bosquet van abdij Rolduc. Deelname € 10.
Leiding: Olaf Op den Kamp.
Vertrek: 9.00 uur startpunt rondleidingen Abdij Rolduc.

Dinsdag 19 november: Lezing Natuurgebieden in de Zuid- en Vulkaan-Eifel door Olaf Op den Kamp.
Tijdens een eerdere lezing stonden de noordelijke Eifel en de Kalkeifel centraal. Ditmaal aandacht voor de Zuid-Eifel en de Vulkaan-Eifel met hun geologie, flora en fauna.
Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes.

Zondag 1 december: Stadswandeling door Luik (B) met bezoek aan het Zoölogisch museum en Aquarium.
Tijdens deze dag wandelen we door de binnenstad van Luik, bekijken enkele monumenten en brengen een bezoek aan het Zoölogisch Museum met zijn aquarium.
Leiding: Olaf Op den Kamp.
Vertrek: 9.00 uur achterzijde station Kerkrade.

Dinsdag 17 december: Lezing over Vogels in de tuin door Ludo Kockelkorn.
Tijdens de lezing gaat het over vogels rond huis en tuin.
Aanvang: 20.00 uur in het Sjevemethoes.

Zondag 5 januari 2025: Nieuwjaarswandeling.
Aanvang:
13.00 uur vanaf het Sjevemethoes.
Leiding: Theo Wegh.

Locatie lezingen:
Alle lezingen starten om 20.00 uur in het Sjevemethoes, Sint-Pieterstraat 3, 6463 CS Kerkrade.
Jeugdactiviteiten:
De workshops voor de jeugd starten om 14.00 uur in het Sjevemethoes. Kijk voor meer jeugdactiviteiten op facebook.com/ Wormdalkids
Vertrekpunt excursies:
Alle excursies starten vanaf parkeerplaats Hambosweg, tenzij anders vermeld.
Let op: Een verplichte aanmelding voor alle activiteiten via het secretariaat (ivn.kerkrade@gmail.com of tel. 045-5457112)