IVN Oss
Landschap
Op
woensdag29jun202220:00

Natuurwandeling ‘Dichter op De Stelt’

Natuur en poëzie

IVN Oss organiseert in samenwerking met Poëzie Podium Oss (PPO) een wandeling door De Stelt in Oss. Deze activiteit staat al jaren op het programma van beide verenigingen. Het blijkt steeds weer een mooie combinatie te zijn van natuur en cultuur. IVN Oss staat garant voor een aantrekkelijke tocht met toelichting over hetgeen onderweg te zien is. De dichters dragen op een aantal plekken hun werk voor. Hun inspiratie wordt gehaald uit de fraaie en bijzondere aspecten die te ervaren zijn tijdens de wandeling. Zo vult het een het andere aan.

Het duurt twee uur en de route is ongeveer 4 km. De paden zijn goed begaanbaar, maar goede wandelschoen zijn aan te bevelen. De wandeling is gratis, een vrijwillige bijdrage aan het eind van de tocht wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Laantje van Cumberland
Er valt onderweg een grote variëteit aan landschappelijke elementen te ontdekken. De wandeling loopt vooral door bosgebieden. Het voert langs een ven, een interessante oude boerderij en diverse kleinschalige akkertjes. Verder gaat het naar een hopveld en perceeltjes met graan. Ook bloemenperceeltjes en fruitbomen zullen te bewonderen zijn.
Een cultuur-historische bijzonderheid is zeker het Laantje van Cumberland. Wie weet nog wie Willem van Cumberland was? Er zal van alles over verteld gaan worden. Als gedenkwaardige afsluiting van een poëtisch avondje zal het herinneringsbos aangedaan worden. In alle rust zal ook daar even stil gestaan worden om te luisteren naar toepasselijke verzen te midden van bomen met een verhaal.

Zandpaden, houtsingels en kleine akkers
Het gebied De Stelt tussen Oss en Heesch is een bijna vergeten stukje Oss. Het wordt echter steeds meer ontdekt en gewaardeerd als natuurgebied om even lekker ‘weg’ te zijn. Door een grote variatie aan kleine versnipperde stukjes groen is het voor velen een aantrekkelijk wandelgebied geworden. Je loopt er over oude zandpaden en langs houtsingels, tussen de kleine akkertjes en weilandjes door. En, heel bijzonder met de drukke stad en de snelweg in de buurt, vrijwel niet langs woningen.

Algemene informatie

woensdag 29 juni 2022 - 20:00 tot 22:00
Een natuurwandeling door het kleinschalig landschap van De Stelt bij Oss met Osse dichters die eigen werk voorlezen door dit landschap geïnspireerd.
Locatie: 
Parkeerplaatsje tussen de Benedictuslaan en Steltlaan Oss
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image