Ruim 25 jaar bezig met weidevogelbescherming in de polders rond Oss

IVN-afdelingen ’s-Hertogenbosch en Oss bieden wethouders een bouwsteen aan voor natuurontwikkeling in de Duurzame Polder

Oss 1 november 2023

Op woensdag 1 november 2023 heeft  de voorzitter van IVN Oss, Geert Versteijlen, het rapport ‘Bouwsteen Natuur in de Duurzame Polder’ aangeboden aan de Osse wethouder Kees van Geffen. IVN ’s-Hertogenbosch heeft dit rapport woensdag 25 oktober aan de verantwoordelijk  wethouder Mike van der Geld aldaar aangeboden. Dit rapport wordt ook de leden van de colleges van B&W, gemeenteraden en de stuurgroep en klankbordgroep van de Duurzame Polder toegestuurd.

Het rapport is een  bouwsteen voor natuurontwikkeling in de Duurzame Polder. De bouwsteen Natuur in de Duurzame Polder is opgesteld door beide IVN-afdelingen, gesteund door Brabants Landschap, Natuurmonumenten en BMF. Aanleiding voor dit rapport is het feit dat binnen het proces Duurzame Polder, de natuur alleen wordt beschouwd als een ‘meekoppelkans’ en niet als een volwaardig, integraal en urgent thema. Dat geldt ook voor de transitie van de landbouw.

Vragen en discussies daarover worden naar ‘later’ geschoven of  genegeerd. In de gemeenteraden van januari 2022 is door de gemeenteraden van ’s-Hertogenbosch en Oss expliciet besloten dat de ontwikkeling van de Duurzame Polder een integrale proces zou worden voor alle items: landbouw, natuur, milieu, water, cultuurhistorie en recreatie.

In ons rapport belichten wij twee zaken:

  1. samengevat wat voor deze polder al is vastgelegd in beleid en wetgeving op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau;
  2. drie concrete voorstellen om in deze polder aan dat beleid en de wetgeving te voldoen
  3. Groenblauw Natuurnetwerk. Maak met partners in de Duurzame Polder een landschappelijk casco waarin een grote diversiteit aan planten en dieren leefruimte hebben en kunnen migreren.

Verbreding van de Hertogswetering als ecologische ruggengraat verdient hier speciale aandacht en is van het allergrootste belang als rustgebied voor overwinterende vogels.

  1. Weidevogelbeheer is integraal onderdeel van (duurzame) landbouw. Verken met de relevante

partners mogelijkheden om de regeling voor het weidevogelbeheer robuuster te maken door het te stimuleren als onderdeel van de landbouwpraktijk en het vermeerderen en/of vergroten van de oppervlakten van de beheergebieden.

  1. Betere kwaliteit van water en bodem. Doe meer en structureler onderzoek naar de waterkwaliteit in sloten en weteringen, de stand van de bodembiodiversiteit en

kwelgebieden. Communiceer helder over de analyses hiervan. Maak samen met relevante partners vanuit natuur, water en landbouw een vervolgaanpak voor kwaliteitsherstel..

Ondanks dat wij als natuurorganisaties – en andere organisaties in het proces – ons uiterste best doen, zien wij te weinig van een integrale aanpak van de belangen die in het geding zijn.

Deze bouwsteen Natuur in de Duurzame Polder kan daar verandering in brengen. Het is aan de wethouders om sturing te geven, te zorgen voor inbedding in het project Duurzame Polder én te bewaken dat die zaken voldoende aandacht krijgen. Zij leggen namens hun colleges immers verantwoording hierover af in de gemeenteraad.

Wij denken dat deze bouwsteen Natuur in de Duurzame Polder daarbij gaat helpen. Om een échte ‘Duurzame’ Polder te realiseren, waar óók vaart wordt gemaakt met substantieel herstel van de diversiteit aan soorten planten en dieren.

20231002 Aanbiedingsbrief Bouwsteen Natuur in de Duurzame Polder

Bouwsteen Natuur in de Duurzame Polder

Deel deze pagina