Heuvelrug en Kromme Rijn
Water
donderdag27aug2020

Kano-wandeltocht Kromme Rijn

Op zaterdag 25 juli kon de uitgestelde kano-wandeltocht alsnog plaatsvinden. De groep had er zin in – ook al regende het iets –  en na een korte introductie zijn we de Langbroekerwetering afgepeddeld richting Odijk. Bij de stuw met vistrap moesten de kano’s overgeheveld worden en was het tijd voor een korte verhandeling over historie landschap en het waterbeheer. Vervolgens verder over de Kromme Rijn naar Bunnik, waarbij we onderweg konden genieten van de rijkelijk begroeide oevers, mooie overhangende wilgen, van futen en meerkoeten en hun jongen, een snel wegschietende ijsvogel…

Net voor landgoed Niënhof werden de kano's op de kant getrokken en gingen we wandelend verder door het broekbos tot aan het veld bij het landgoedhuis. Hier vertelde deelnemend IVN-er René Wassenberg ons meer over het belang en de natuurwaarden van Niënhof en wees ons op enkele bijzondere bomen zoals de trompetboom, de dubbel geveerde doodsbeenderenboom en de mongoolse linde.

We hadden nog even tijd voor wat sapdrankjes en rozijnenbollen, waarna we weer terug liepen naar de kano's, ondertussen af en toe stilstaand bij essen(-takkensterfte), elzen, mos- en zomereiken (met knoppergallen). Stroomopwaarts peddelden we naar Driebergen zo werd het ook nog een sportieve tocht.

Na ruim 4 uur waren we terug bij Camping Strosteeg en ging ieder zeer tevreden huiswaarts. Complimenten voor de mooie route, de toelichtingen en veel dank aan Mewis Breij en ook kano-verhuurbedrijf Paviljoen Buiten in Odijk voor het faciliteren van deze tocht. Alle deelnemers waren enthousiast en houden zich aanbevolen voor een volgende kanotocht!