Reptielen en amfibieën

De werkgroep houdt zich bezig met beschermingsmaatregelen voor amfibieën en reptielen en dan met name het aanleggen en onderhouden van broeihopen voor ringslangen en het veilig overzetten van padden in de omgeving van Hellendoorn en Nijverdal. De werkgroep kan daarnaast ook ingezet worden bij bv. inventarisatiewerkzaamheden of het visvrij maken van poelen ten gunste van amfibieën.

Broeihopen

broeihoopRondom Nijverdal en Hellendoorn leven op diverse plekken ringslangen. De Ringslang is niet levendbarend, zoals de Adder en de Gladde slang, maar legt eieren. De 20 tot 30 eieren worden in rottend materiaal zoals composthopen, maaiselhopen, bladhopen en mestvaalten gelegd. Deze zijn echter niet altijd voorhanden. Om nu deze slang een handje te helpen worden door de werkgroep op diverse plaatsen broeihopen aangelegd. Die kunnen bestaan uit maaisel, bladafval, takken en paardenmest. De broeihopen kunnen zowel in het voor- als het najaar gemaakt worden op een zonnige plek. De beste tijd om deze hopen te maken is van half april tot half mei of in september. Broeihopen zijn na één tot twee jaar uitgebroeid. Het maken van nieuwe hopen op dezelfde plek is dan wenselijk aangezien Ringslangen plaatstrouw zijn en deze broeihopen elke jaar weer opzoeken.

Waarnemingen

paddentrioNaast de aanleg van broeihopen verzamelt de werkgroep ook waarnemingen van reptielen en amfibieën uit de omgeving. Waarnemingen van amfibieën en reptielen kunnen worden doorgegeven aan Herman Stevens  06 – 5278 6351 of aan de coördinator (zie onderaan).

 

Ben je geïnteresseerd in deelname aan de werkgroep, wil je een keer vrijblijvend meehelpen of heb je vragen, neem dan contact op.

Coördinator: 
Andre Marissen       06 – 3027 7218