Nationaal Park nieuwe stijl

Nationaal Park nieuwe stijl

Hellendoorn-Nijverdal 19 februari 2022

Het Nationaal Park wordt vernieuwd, tenminste als de plannen doorgaan. Maar waarom moet dat? Wat gaat er veranderen?

Via de krant vernamen wij al van de plannen rond het Nationaal Park. Ik was benieuwd en via Google stuitte ik op een verslag van een Informatieronde over de opzet van het nieuwe Nationaal Park op 15 september 2020. De status van alles is informatief.

De bijeenkomst ging vooraf met een kort overzicht van de geschiedenis van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug gepresenteerd door burgemeester Anneke Raven. In het kort komt het er op neer dat het rijk de geldkraan dichtdraaide. De gemeente Hellendoorn werd samen met Rijssen-Holten zelf verantwoordelijk, maar kreeg geen geld hiervoor. Daarna kwam er toch weer wat geld van de provincie en werd een kerngroep opgericht. Om een lang verhaal kort te maken, komt die nu met het voorstel om een groot NP Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal in het leven te roepen. Bij mij roept dat vooral vragen op. Bij u ook?

Het is zeker aan te raden om vooraf het korte verhaal van Anneke Raven te lezen. Klik hier.

NPns

Dit als inleiding, want echt de moeite waard is de presentatie van Martijn Horst, projectleider en erfgoedspecialist van Landschap Overijssel. Zijn presentatie kan als uitgangspunt dienen voor de nieuwe plannen.

Martijn neemt ons mee door ons gebied in drie grote stappen: 1. het natuurlijk landschap en prehistorische relicten, 2. het (middeleeuwse) landschap met de invloed van de mens daarop (~800 – 1800) 3. Het recente landschap en hoe wij mensen dat beïnvloed hebben (~1800 tot nu)

Heel begrijpelijk en aanschouwelijk verteld, uitgebreid (30 min!), gedetailleerd en voor ons als IVN’ers vooral heel interessant.

Presentatie Martijn Horst

Zoals gezegd betrof het een informatieronde. Hoe de ambitieplannen rond het grote NP verder uitpakken is afwachten.

Ton Kappert

Deel deze pagina