Natuurgebieden

Van de natuurgebieden rondom Haaksbergen zou je kunnen zeggen dat het de 'natuurlijke leefomgeving' is van het IVN Haaksbergen.  Veel activiteiten vinden plaats in- of rondom de onderstaande natuurgebieden, waar veel natuur te ontdekken, te zien en te beleven is.

Buurserzand, Haaksbergerveen en Witte Veen zijn voedselarme gebieden met uitgestrekte velden heide.
Het Altena en Het Lankheet bestaan meer uit cultuurgronden en schaduwrijk bos.
En ieder gebied heeft z'n eigen historie en kenmerkende flora en fauna.

Er zijn wandel- en fietsroutes samengesteld, die je door natuur- en cultuurlandschap voeren, over heide en door bos, en langs vennen, beekjes en historische bezienswaardigheden.

────────────────────────────────────────────────────
 

Haaksbergerveen

Doorgaans – uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden -  ontwaakt  het Haaksbergerveen in maart uit zijn winterslaap. Vanaf die periode is er veel te zien in dit 500 hectare  . . . meer info »

 

Buurserzand

Zelfs in West-Europa is het natte heidelandschap van het Buurserzand (445 ha.) met haar karakteristieke leefgemeenschap een zeldzaamheid. Oude jeneverbesstruiken,  . . . meer info »

 

Witte Veen

Tussen het kerkdorp Buurse en de Duitse grens ligt het Witte Veen, ruim 300 ha. groot en in beheer van Natuurmonumen-
ten. Fiets- en wandel  . . . meer info »

 

Het Altena

Ten noorden van Haaksbergen en voor het grootste deel in de gemeente Hengelo (Beckum) ligt het 150 hectare omvattende Altena. Naar verluidt is deze naam afgeleid van kasteel Altena . . . meer info »

 

Het Lankheet

Ook landgoed Het Lankheet – zo’n 500 hectare groot – is een erg interessant gebied, waar kunst, historie, natuur en wetenschap elkaar hebben gevonden. Monumentale boerderijen . . . meer info »

 

De bovenstaande natuurgebieden rondom Haaksbergen zijn beslist een bezoek waard.

Dat kan, naast deelname aan één van onze excursies, ook aan de hand van een wandel- of fietsroute.

 

Wandel- en fietsroutes

Speciaal voor mensen die zijn geïnteresseerd in historische -, natuur- en andere weetjes over het gebied waarin ze zich bevinden, heeft het IVN Haaksbergen vier wandel- en
zes fietsroutes . . . meer info »

 

────────────────────────────────────────────────────
[^]

Haaksbergen_1280x956