Schaapskooi Blaricummerheide

De Schaapskooi van het Goois Natuurreservaat (GNR) bij de Tafelberg in Blaricum is een vaste werkplek voor IVN-gidsen. Elke zondag van 14:00 tot 16:00 uur is de kooi geopend en vertellen de gidsen over de kooi en de kudde Drentse heideschapen. Om de twee maanden is er bovendien een nieuwe presentatie over een thema dat te maken heeft met de schapen of de heide.

Jaarlijks organiseert het GNR vier publieksactiviteiten in de schaapskooi  waar de IVN-gidsen aan meewerken. Zie gnr.nl/blijf-op-de-hoogte/agenda/

Tevens is er regelmatig op zondag knutselen voor kinderen van 14 tot 16 u. Er kunnen 8-10 kinderen tegelijk knutselen. Zie ‘activiteiten’ om te weten wanneer de eerstvolgende knutselzondag is. Het knutselen is voor alle kinderen vrij toegankelijk. Leeftijd 4 t/m 12 jaar. Een bijdrage naar vermogen wordt erg op prijs gesteld, voor hooi voor de schapen, nieuw knutselmateriaal, kinderexcursiemateriaal, e.d.

Het is daarnaast mogelijk bij het GNR een activiteit aan te vragen in de schaapskooi. Op de zondagmiddag kan dat ook in overleg met de IVN-gidsen.

De schaapskooi ligt op de Blaricummerheide aan de Oude Naarderweg 3 in Blaricum. Vanaf de A1 afslag 8 (Blaricum) richting Blaricum over de Prins Hendriklaan, Boissevainweg en vervolgens linksaf parkeerplaats. Verder te voet naar de schaapskooi.

De schaapskooi is een potstal. Tot het begin van de 20e eeuw, leverden potstallen de mest voor de akkertjes op de arme zandgrond. Met de komst van de kunstmest verdween de vraag naar schapenmest en daarmee de potstallen. Nu zorgt de schaapskudde voor het behoud van de heide door het gras en de jonge boompjes weg te grazen op de Blaricummer- en Tafelbergheide.

Het GNR beschikt over nog een tweede, veel grotere kudde Drentse heideschapen. Deze kudde heeft tot taak de verschillende terreinen in het Gooi intensief te begrazen. Anders dan de kudde in Blaricum, worden deze schapen begeleid door een herder en een hond. Ze zijn regelmatig te vinden op onder andere de Bussummerheide, de Westerheide, de Zuiderheide, de Franse Kampheide en rond het Laarder Wasmeer.