Nascholing

Verslagen eerdere cursussen


Nascholingsprogramma 2020


Voor 2020 heeft de Werkgroep Cursussen weer een aantal interessante nascholingscursussen gepland.

We zijn gestart met de cursus Gesteenteherkenning in januari en februari. Deze nascholing was een herhaling van die uit 2013 en is door Sander Koopman gegeven.

Er zijn nieuwe interessante wetenswaardigheden over de ecologische natuurverbindingen in het Gooi. In maart hebben we gekeken onder andere naar de ontwikkelingen bij het Naardermeer en de Groene schakel. De excursie is uitgesteld tot in het najaar. Deze cursus was een vervolg op de cursus uit 2016.

De nascholingscursus over onderwaterleven die in mei en juni gegeven zou worden, is vervallen en zal in 2021 opnieuw worden gepland.

Voor september stond de workshop NatuurApps gepland. Deze borduurt voort op de gelijknamige workshop in 2018. Apps voor smartphones worden geregeld vernieuwd maar zijn dit ook verbeteringen? Helaas is deze vervallen en zal in 2021 opnieuw worden gepland.

In november staat de determinatie van loofbomen op winterkenmerken op het programma.

De nascholingscursussen zijn bedoeld om ook na het afstuderen als IVN Natuurgids je kennis op peil te houden en verder te vergroten. Deelname staat open voor leden van IVN en KNNV met een IVN natuurgidsendiploma of gelijkwaardige kennis. Voor leden van de afdeling Gooi e.o. met een natuurgidsendiploma is deelname gratis. Overige deelnemers betalen € 10,- per cursusdeel.

Voor meer informatie en/of inschrijven stuur je een mail aan nascholing@ivngooi.nl

 

Cursus

Data

Ecologische natuurverbindingen in het Gooi (Michaël Gründeman)

Er zijn weer interessante ontwikkelingen over de Ecologische natuurverbindingen in het Gooi. In maart zijn onder andere naar het Naardermeer en naar de Groene schakel in de lesavond behandeld.. De cursus Natuurverbindingen in het Gooi 2020 is een vervolg op de cursus uit 2016.

 

Fietsexcursie is uitgesteld, nieuwe datum wordt geprikt als excursies weer mogelijk zijn

Winterkenmerken Loofbomen (Jetse Jaarsma en Michaël Gründeman)

Takkenwerk! Ja, het wordt takkenwerk. Jetse en Michaël nemen je mee in het (door)ontwikkelen van je kijkvaardigheden op de natuur. we gaan aan de slag met de winterkenmerken van veel voorkomende loofbomen en struiken in twee workshops.

We werken zowel binnen als buiten, zorg voor warme kleding en ook voor regenkleding. Neem naast potlood en papier, een loep en snoeischaar mee.

Locatie voor beide workshops: Infoschuur

LET OP: GEWIJZIGDE DATA

De workshop is zijn uitgesteld tot februari 2021, nieuwe data worden geprikt als excursies weer mogelijk zijn.

Voor de 2021 (of later) staan de volgende onderwerpen genoteerd:

  • Slakken
  • Vlinders
  • De bodem: bodemvruchtbaarheid, bodemsoorten en wat daar op groeit
  • Effecten klimaatverandering
  • Wat leeft er in sloot en plas?

  • Workshop NatuurApps

Nieuwe ideeën voor nascholing zijn welkom.

Michaël Gründeman, coördinator nascholing IVN Gooi