Gezond in het groen

Groen is goed voor iedereen. Ook en juist voor mensen die vanwege hun gezondheid of leeftijd niet meer zo makkelijk naar buiten kunnen. Het IVN Gooi e.o. initieert groene activiteiten voor en met ouderen en mensen met chronische gezondheidsproblemen – en stimuleert anderen om dat ook te doen.

Wilt u meer weten? Heeft u een idee of verzoek?
Neem contact met ons op  via e-mail.

Onze activiteiten

Wij organiseren natuuractiviteiten voor mensen die zelf niet (meer) zo makkelijk buiten komen. Hiermee sluiten we aan bij het landelijke IVN-thema ‘Natuur en Gezondheid’.

Natuurkoffer: contact met de natuur voor mensen met dementie. Wij helpen zorginstellingen graag op weg met deze inmiddels beproefde activiteit.

Riksja: de wind in je haren, het zonlicht door de bomen. Mensen die zelf niet meer kunnen fietsen, ervaren in de riksja weer het echte fietsgevoel. Onze riksja’s rijden vanuit woonzorgcentrum De Egelantier en wijkcentrum St. Joseph.

Gezond in het groenGezond in het groen

Avondwandeling: met patiënten van Merem (Heideheuvel) gaan we twee maal per jaar de natuur in per rolstoel en scootmobiel. Even weg uit het ziekenhuis…

Natuurbeleving voor volwassenen met een visuele en verstandelijke beperking. Op verzoek van en samen met cliënten van Visio ontwikkelen wij natuuractiviteiten. Stenen zoeken, voelen en begrijpen waar ze vandaan komen. Volgende project: een geurenkabinet.

Gezond in het groen

Ontspannings- en ontdekkingstochten op de hei voor cliënten met een psychiatrische of psychosociale kwetsbaarheid. Met positief effect op stemming en welbevinden en een bron van nieuwe kennis.

Gezond Natuur Wandelen: een wekelijkse wandeling van een uur, met onderweg aandacht voor de natuur. Laagdrempelig en gezellig, een goede manier om in beweging te komen.

Projecten van IVN-landelijk

De positieve gezondheidseffecten van natuur zijn een hot item, ook binnen het IVN. ‘Natuur en gezondheid’ is een van de centrale thema’s. Op https://www.ivn.nl/wat-wij-doen/natuur-gezondheid staan de projecten die het IVN landelijk initieert.

Groen doet goed

Natuurliefhebbers weten het al lang: natuur doet ons mensen goed. In de 17de en 18de eeuw ontvluchtten rijke mensen de stinkende steden en bouwden buitenhuizen op het platteland. In de 19de en 20ste eeuw verrezen sanatoria en rusthuizen in de bossen en haalden filantropen de stadse bleekneusjes naar buiten. Tegenwoordig komen mensen met moderne aandoeningen als een burn-out op verhaal in de natuur of op een zorgboerderij.

De laatste jaren komt ook het wetenschappelijke bewijs dat groen de gezondheid ten goede komt. Zie o.a. de factsheet ‘Waarom wij natuur nodig hebben’, opgesteld door omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg. De factsheet ‘Beetje natuur, grote invloed’ gaat over de invloed van natuur op de menselijke hersenen: “Natuur werkt als een vluchtheuvel voor de geest.” Genoemde publicaties vindt u op https://www.ivn.nl/feiten-en-cijfers-0