Sigarettenfilters opruimen tijdens actie Plastic PeukMeuk Landschap

Sigarettenfilters opruimen tijdens actie Plastic PeukMeuk

Geldrop 24 juni 2022

Tijdens de actie Plastic PeukMeuk willen vrijwilligers in het hele land samen zo’n 250.000 peuken opruimen. Sigarettenfilters zijn met hun microplastics en gifstoffen namelijk erg schadelijk voor de natuur. Wie mee wil doen kan zich aansluiten bij de afvalruimers van de Werkgroep Schoon Geldrop-Mierlo en IVN. In beide dorpskernen gaan groepen ‘s ochtends om 9.30 uur aan de slag. Na afsluiting rond 12 uur is er een traktatie.

Grootste vorm van plasticvervuiling
Zwervende sigarettenfilters zijn de grootste vorm van plasticvervuiling, aldus het Plastic Peuken Collectief, waarvan onder andere Stichting de Noordzee, Recycling Netwerk Benelux en de Plastic Soup Foundation deel uit maken. Het collectief vraagt de overheid tot wetgeving te komen die plastic in filters verbiedt, zodat het probleem bij de bron wordt aangepakt. De vervuiling is veel ernstiger dan op het eerste oog lijkt. In de filters zit celluloseacetaat, een plastic dat alleen onder extreme omstandigheden vergaat. In de natuur vallen sigarettenfilters langzaam uiteen in steeds kleinere deeltjes die de hele voedselketen verontreinigen. En bij plastic blijft het niet…

Rattengif en pesticiden in filters
Sigarettenfilters bevatten niet alleen plastic maar ook arseen (rattengif!), lood, nicotine en pesticiden. Als het weggegooide filter uiteenvalt, sijpelen die giftige stoffen de grond of het water in. Op een universiteit liet men vissen zwemmen in water waarin 24 uur sigarettenpeuken gedobberd hadden (één filter per liter). Na een paar dagen was de helft van de vissen dood. Niet zo gek dus dat de kans op longkanker door het sigarettenfilter zelfs groter lijkt te worden.

2 juli: weg met die meuk!
Op 2 juli gaan vrijwilligers in Geldrop-Mierlo peuken opruimen. Schoon Geldrop-Mierlo en de Mierlose Schonen trekken hierin op met de Werkgroep Duurzaamheid van IVN Geldrop en IVN Mierlo. IVN Mierlo start om half tien vanuit natuurinformatiecentrum ‘t Klokhuis, Goorsedijk 1. IVN Geldrop vertrekt vanaf de Heuvel, bij de passage. Grijpers, hesjes en afvalzakken zijn aanwezig. Voor handschoenen moet men zelf zorgen, (hand)veger en blik kunnen ook nuttig zijn om mee te nemen.

Aanmelden vóór 29 juni
Het is handig te weten op hoeveel mensen de organisatie kan rekenen. Aanmelden verdient daarom de voorkeur. Voor Geldrop kan dat door een mailtje naar arendbolt@outlook.com, voor Mierlo naar Aanmelding@ivnmierlo.nl. Kijk zekerheidshalve kort voor de actie op de website van IVN met het oog op weersomstandigheden of andere bijzonderheden.

Ontdek meer over

Deel deze pagina