Hulp in ons voedselbos Klimaat en duurzaamheid

Hulp in ons voedselbos

Geldrop 18 augustus 2022

Op donderdagmiddag 4 augustus kwamen een 6-tal medewerkers van het Communicatie adviesbureau Greenhouse uit Eindhoven ons helpen in ons Voedselbos in de Kasteeltuin te Geldrop.

Het was erg warm tegen de 30 graden Celsius. Maar onze helpers lieten zich niet kennen en pakten aan. Ze toverden onze meidoornhaag tevoorschijn door riet en grassen te verwijderen. Verder gingen ze aan de slag met het doorsnijden van wilgentakken om daarop de naam van een boom te schrijven. Daarna plaatsten ze deze tak bij de bewuste boom en voelden zich een beetje eigenaar van deze boom. In de pauze dronken ze water met munt uit het voedselbos en snoepten ze van de rijpe bramen en van het pijlkruid.

Het was een geslaagde middag, leuk en leerzaam voor beide partijen! Twee dagen later hebben we met onze “eigen”  mensen  de meidoornhaag helemaal vrijgemaakt, zodat de haag weer volop in het licht staat om goed te kunnen groeien.  We hebben ook een begin gemaakt met het vrijmaken van diverse planten van “ongewenst” kruid.

Al met al een goede opmaat voor de officiële opening van het voedselbos op 4 september.

Veel meer biodiversiteit in het voedselbos
In het voorjaar van 2021 hebben Leo, Lucy en ik (Plonie) een inventarisatie oftewel nulmeting uitgevoerd. Het resultaat: bomen: enkele elzen, dode essen, 2 grote hazelaars, 2 vlierstruiken, haagbeuk, hondsroos, en een zomereik. En planten: pitrus, brandnetel, kleefkruid, speenkruid en veel riet en nog meer bramen.

In juli 2022 hebben Lucy en Anneke en ik (Plonie) opnieuw een inventarisatie uitgevoerd. Erg mooi om te zien dat er naast de aangeplante boompjes en struiken zoveel leuke soorten spontaan verschenen zijn: Rode klaver en Witte klaver, Perzikkruid, Ridderzuring met zuringhaantje, Veldkers, Watermunt, Kleefkruid, Veldbies, Zachte ooievaarsbek, Venkel, Witte smeerwortel, Paarse smeerwortel, Kluwenzuring, Citroenmelisse, Pitrus, Wilde marjolein, Rolklaver, Braam, Brandnetel, Kattestaart, Pijlkruid, Bereklauw, Dagkoekoeksbloem, Kruipende boterbloem, Koninginnekruid/Leverkruid,Speerdistel, Hondsdraf, Gestreepte witbol, Tandzaad, Goudsbloem, Vogelwikke, Hennepnetel, Melkdistel, Vogelmuur, Hop, Gevlekte dovenetel (Alba).

Verder zagen we nog spitsmuisjes en kleine bruine kikkertjes.

Ook blijkt de bodem in het voedselbos te krioelen van de beestjes zoals regenwormen, kevertjes en keverlarfjes.

Bram van Dorp en Plonie de Baar

Ontdek meer over

Deel deze pagina