Werkgroep Kasteel Voedselbos Klimaat en duurzaamheid

Werkgroep Kasteel Voedselbos

Geldrop 2 september 2022

Begin 2021 is Stichting Landgoed Kasteel Geldrop samen met IVN Geldrop gestart met de aanleg van een voedselbos van ruim 1.000m2 in het noordelijk deel van de Kasteeltuin.

Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is een door mensen ontworpen bos met als doel om voedsel te produceren. In het ontwerp van een voedselbos wordt zoveel mogelijk (de werking van) een natuurlijk bos nagebootst, waardoor het voedselbos uiteindelijk zonder al te veel inmenging van de mens zichzelf in stand kan houden. Een voedselbos bestaat daarom uit meerdere lagen gevarieerde begroeiing die met elkaar samenwerken. Denk aan hoge en lage bomen, struiken en kruiden, met daardoor een rijk bodemleven.

Doelstelling/meerwaarde van het Kasteel Voedselbos

  • Toename biodiversiteit
  • Natuureducatie
    • buitenlessen voor basisschoolleerlingen over de groeiwijze en het gebruik van vruchten, zaden en kruiden door mens en dier
    • Rondleidingen en excursies voor volwassenen
  • Uitbreiding van de verschillende landschappen op het landgoed van Kasteel Geldrop. Verschillen tussen het voedselbos en de meer gecultiveerde tuinen (Baron z’n hof en Zintuigentuin) kunnen daarnaast ook goed gebruikt worden voor de educatieve doeleinden.
  • Uitbreiding beleving van bezoek aan Landgoed Kasteel Geldrop. Bezoekers kunnen proeven van de vruchten en kruiden in het voedselbos of komen de producten in de toekomst tegen op de menukaart van de Kasteelhoeve.

Wat doet deze werkgroep?
De werkzaamheden bestaan uit het meehelpen op werkochtenden in het Kasteel Voedselbos, het ontwikkelen van educatief materiaal, het meedenken over de inrichting van het voedselbos, het geven van rondleidingen, het organiseren van tellingen (planten & dieren) en het meehelpen bij de organisatie van kleine evenementen in het voedselbos zoals NLdoet en Fête de la Nature.

Coördinator van de werkgroep Kasteel Voedselbos is Plonie de Baar. Emailadres: ploniedebaar@gmail.com.

Ontdek meer over

Deel deze pagina