IVN met tuin(tjes)tips op Andere Mert Klimaat en duurzaamheid

Zadenbibliotheek zoekt kartrekker en ‘zaaddonoren’

Geldrop 12 augustus 2022

IVN en Bibliotheek Dommeldal willen samen tot een ‘zadenbibliotheek’ komen, gesteund door de gemeente. Daar kunnen mensen kosteloos zaden ‘lenen’ van bloemen, kruiden, fruit en groente. Hiervoor zoeken we zaden én iemand die een coördinerende rol wil spelen. Op de Andere Mert willen we een begin maken.

Zaden lenen: uitgesteld retourtje
Wat is het idee? In de bibliotheek komt een soort theedoos of rekje met zakjes zaad. Hieruit mogen mensen zonder registratie of kosten zaden meenemen. Van de uitgekomen planten oogsten de deelnemers rijpe zaden die ze weer inleveren in de bieb.

De kans is groot dat je zaden krijgt van planten die het goed doen op de hoge zandgronden. Je kunt zo gratis gezonde(re) planten kweken, voor jezelf én voor bijen, vlinders en andere bestuivers. We vragen je namelijk dat je jouw zaadplanten niet behandelt met kunstmest of bestrijdingsmiddelen (ook geen ‘ecologische’).

Door de beperkte openingstijden van de zadenbieb is het mogelijk andere tuiniers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. En dat zónder lidmaatschap van een (volks)tuinvereniging.

Zaden gevraagd voor Andere Mert (en erna)
Op de Andere Mert, 25 september, gaan we de zadenbibliotheek onder de aandacht brengen en willen we de eerste zakjes zaad uitdelen. We polsen dan of er belangstelling bestaat en nodigen publiek uit om zaden in te brengen.

Omdat het nu de tijd van oogsten is, vragen we jullie om zaad uit de bloemen- en moestuin. Alle zaden zijn bij de start welkom, maar liefst hebben we zaden die in je tuin niet behandeld zijn met kunstmest of pesticiden. Vermeld de naam van de plant en of hij zon of (half)schaduw wenst.

Inleveren kan

  • tijdens de openingstijden van de bibliotheek in Geldrop
  • tijdens de openstelling van natuurinformatiecentrum De Paardestal (op zondagmiddagen tot november),
  • op de Andere Mert
  • tijdens themabijeenkomsten op de eerste woensdag van de maand in De Paardestal

Coördinerend medewerker gezocht
Voor het vervolgtraject zoeken we iemand van binnen of buiten IVN die dit initiatief wil gaan coördineren en enkele mensen om zich heen kan verzamelen die haar/hem steunen. Aanmelden kan via ivngeldrop@gmail.com onder vermelding van ‘zadenbibliotheek’.

Namens de overleggroep zadenbibliotheek

Liesbeth Dirkse

Ontdek meer over

Deel deze pagina