Scholen op bezoek

Scholen op bezoek

Geldrop 18 juni 2022

Dit voorjaar konden de kinderen van de groepen 3 en 4 van de Geldropse basisscholen weer volop genieten van de natuur in het kasteelpark. In totaal kwamen er bijna 500 kinderen en ruim 100 begeleiders.

In de eerste helft van mei waren de groepen 4 aan de beurt bij “Beleef de natuur dichtbij”. Bodemdiertjes zoeken en bekijken is in het begin nog een beetje eng, maar gaandeweg vinden de kinderen het steeds leuker. Vooral de slakken, regenwormen en duizendpoten zijn favoriet. Maar ook het pissebeddendoolhof is interessant: pissebedden gaan van nature afwisselend links en rechts en dat is echt te zien! Eén van de kinderen riep enthousiast dat hij wel wilde blijven.

Waterdiertjes vangen is en blijft een trekker voor jong en oud. Kinderen willen direct aan de slag en ouders voelen zich weer kind. Er waren dit jaar niet zo heel veel kikkervisjes, maar er werden wel een salamander, stekelbaarsjes en wat grotere visjes gevangen.

De paardenbloemopdracht was volgens een van de kinderen “wetenschap doen”. Naast het bestuderen van een paardenbloem, gingen de kinderen ook op zoek naar eitjes en rupsen van brandnetelvlinders. Er waren goede speurders bij, want er werden verschillende eitjes gevonden aan de onderkant van de brandnetelblaadjes. Gelukkig stond er weegbree en hondsdraf in de buurt, want prikken was bijna onvermijdelijk… Daarna konden de kinderen (en begeleiders natuurlijk) een beetje brandnetelsoep proeven, die Bertini had gemaakt.

De ochtend werd afgesloten met het spel Ren-Je-Rot, waar de kinderen konden laten zien wat ze hadden geleerd.

De laatste weken van mei ontvingen we de groepen 3 voor ons Kleine-beestjes-pad. De kinderen konden in de zintuigentuin op zoek naar de negen opdrachten. Bij de start kregen ze allemaal een eigen loeppotje mee, zodat ze alle kleine beestjes onderweg goed konden bekijken. Vol overgave gingen ze op zoek naar mieren bij de muur, rupsen bij de appelbomen en lieveheersbeestjes in de hop. De kinderen schudden aan de beukenhaag om te zien welke diertjes daarin zaten en tilden stenen op om pissebedden te vinden. Daarbij werd een albinopissebed gevonden!

In de buurt van de bijenkasten konden de kinderen proeven wat de bijen maken: een biscuitje met honing. Om regenwormen te vinden moesten de kinderen goed op de grond stampen en voor bodemdiertjes lekker wroeten. Met een beetje water konden ze slakken uit hun huisje lokken en de ogen op steeltjes goed bekijken.

Verder speelden de kinderen onze kleine-beestjes-bingo.  Een paar groepen deden dat zelfs lekker buiten in de zintuigentuin! De kinderen hebben samen met hun begeleiders genoten van de natuur en wij hebben genoten van het enthousiasme van de kinderen!

Margot Klaren

De foto is gemaakt door Cindy Mulders.

Deel deze pagina